Cel mai mare petic de gunoi oceanic este mai mare decât Franța, dar nu poate fi văzut

Cel mai mare petic de gunoi oceanic este mai mare decât Franța, dar nu poate fi văzut Sursă foto: Arhiva EvZ

Ziua Mondială a Oceanelor urmărește să sărbătorească oceanele și conservarea lor printr-un efort global de a le proteja. Evenimentul este desfășurat prin intermediul ONU și lucrează pentru a crește profilul oceanelor la nivel global și pentru a îmbunătăți cantitatea de timp, efort și finanțare cheltuite pentru a le proteja.

Oceanele s-au confruntat cu un pericol fără precedent în ultimii 100 de ani, deoarece industrializarea și dezvoltarea în creștere a umanității au dus la o poluare mai mare. Creșterea a dus la amenințarea habitatelor marine și, în unele cazuri, la pagube permanente.

Laura Maisvoreva, membru al Consiliului de Tineret al Zilei Mondiale a Oceanului, a spus: „Tinerii sunt esențiali pentru asigurarea unei planete sănătoase în viitor. Trebuie să luăm măsuri acum pentru a preveni deteriorarea ulterioară a planetei și pentru a încuraja restaurarea și întinerirea.” Una dintre provocările majore cu care se confruntă oceanele sunt girurile de plastic și peticele plutitoare, mase uriașe de plastic și resturi umane care plutesc, blocate în anumite zone ale oceanelor lumii. Potrivit Fundației Plastic Soup, aproximativ 3% din toate materialele plastice create ajung în ocean.

Pe măsură ce trec anii, plasticul se descompune în bucăți mai mici și devine ceea ce este cunoscut sub numele de microplastic. Microplasticele ajung adesea în coloane de apă, asemănătoare unui vârtej, cunoscute sub numele de gire. Cele mai multe gire există în zone subtropicale de ambele părți ale ecuatorului și cea mai mare parte a plasticului prins în ele abia poate fi văzut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peticele de gunoi plutitoare se află în aceste zone și sunt locuri în care gunoiul și uneltele de pescuit se adună în mase mari plutitoare, deși, din nou, multe dintre aceste plastice nu pot fi văzute. Stereotipurile de mase de plastic vizibile din spațiu sunt de fapt o concepție greșită.

Locul în care se strâng cele mai multe gunoaie

Potrivit Programului de resturi marine, termenul „petic” este oarecum înșelător și, în schimb, zonele de resturi sunt „împrăștiate pe suprafața apei și de la suprafață până la fundul oceanului”. Din această cauză, oamenii care trec chiar și prin cele mai extreme petice de gunoi nu pot vedea toată murdăria. Cel mai mare petic de gunoi oceanic din lume este cunoscut sub numele de Great Pacific Garbage Patch și este situat între coasta de vest a Americii, în largul Californiei și Hawaii. Părți ale peticului sunt mai dense decât altele și o mare parte din acestea este alcătuită din microplastice.

Cu toate acestea, estimările de la The Ocean Cleanup sugerează că acel petic ar putea avea o dimensiune de până la 1,6 milioane de kilometri pătrați, ceea ce este aproximativ de două ori mai mare decât Texas sau de trei ori mai mare decât Franța. Resturile pot fi mortale pentru animalele de acolo, potrivit Mirror.co.uk.