Cel mai mare pericol din casă. Zeci de mii de oameni mor anual
- David Marinescu
- 28 octombrie 2024, 21:11
Semnal de alarmă privind sobele din interiorul caselor. Zeci de mii de decese premature au loc în Europa din cauza sobelor pe gaz, arată un studiu recent al cercetătorilor din Spania, citat de Bloomberg. Este vorba de accidentele casnice provocate de dioxidul de azot emanat de astfel de sobe în timpul preparării mâncării sau încălzirii locuinței.
Sobele ucigașe
Aproape 40.000 de decese premature pe an au loc în Uniunea Europeană şi Marea Britanie, arată un studiu recent, din cauza expunerii la dioxidul de azot ca urmare a arderii de gaze în timpul gătitului în interior.
Sobele pe gaze sunt asociate şi cu sute de mii de cazuri de astm în rândul copiilor din Uniunea Europeană şi Marea Britanie.
Aproape o treime dintre gospodăriile din Europa utilizează sobe pe gaze acasă.
„Este mult mai gravă decât credeam"
Atunci când sunt folosite pentru gătit, sobele emit dioxid de azot şi particule, responsabile ambele de afecţiuni respiratorii şi decese premature, precum şi gaze cu efect de seră cum este dioxidul de carbon, care contribuie la schimbările climatice.
Drept urmare, gospodăriile contribuie cu aproximativ 25% la emisiile totale de gaze cu efect de seră din UE.
„Din punct de vedere al sănătăţii publice, sobele pe gaze sunt toxice", spune Juana Maria Delgado-Saborit, coordonatoarea echipei care a realizat studiul într-un interviu pentru Bloomberg Green. Problema deceselor premature „este mult mai gravă decât credeam", avertizează Juana Maria Delgado-Saborit.
România, printre țările cu multe victime
Autorii studiului susţin că este posibil ca cifra referitoare la decesele premature să fie subestimată pentru că sobele pe gaze emit şi alţi poluanţi care nu au fost luaţi în calcul. În general, problema este mai gravă în ţările cu un grad de utilizare mai mare al sobelor pe gaze, cum sunt Marea Britanie, România, Polonia şi Italia.
Specialiștii trag un semnal de alarmă și transmit consumatorilor să conștientizeze pericolul.
Ei spun că aceștia ar trebui să îşi ventileze camerele atunci când utilizează o sobă pe gaze pentru a reduce efectele asupra sănătăţii.
Dar, mai spun ei, acolo unde este posibil, consumatorii ar trebui să se gândească la trecerea la o alternativă electrică.
Multe guverne europene au introdus ţinte referitoare la renunţarea la gaze naturale, pentru a-şi atinge obiectivele climatice.
În prezent Comisia Europeană revizuieşte standardele pentru sobele pe gaze, procedură care ar putea să se finalizeze prin impunerea de limite mai dure referitoare la emisiile de dioxid de azot, eficienţă energetică şi eticheta ecologică europeană.