Centrale de apartament, știrea momentului. Ce spune șeful Electrocentrale Bucureşti

Centrale de apartament, știrea momentului. Ce spune șeful Electrocentrale BucureştiSursa foto: arhivă EVZ

Încălzirea centralizată a revenit la putere în Capitală deoarece energia geotermală nu este eficientă deocamdată. Această resursă este folosită pentru a produce energie electrică și termică, distribuită apoi în rețele. Utilizarea ei rămâne încă limitată în comparație cu potențialul uriaș pe care-l are.

Încălzirea centralizată a revenit la putere

Claudiu Creţu, director general Electrocentrale Bucureşti îi avertizează pe cei cu centrale de apartament că încălzirea centralizată a revenit la putere în Capitală deoarece bucureștenii nu se pot încălzi deocamdată cu energia geotermală

Claudiu Creţu a explicat la evenimentul „Profit Energy.forum”, că dacă sistemul centralizat era văzut în deceniul trecut ca un semn al trecutului, în prezent, graţie trendurilor europene şi descoperirilor de gaze din Marea Neagră, a revenit ca principală soluţie de încălzire sustenabilă a Capitalei.

Prin anii 2017-2019 erau mulţi așa-ziși specialişti care cântau sfârşitul sistemului centralizat. Claudiu Creţu: „Eu am pus o întrebare simplă atunci: Cum încalzim Bucureştiul? De cele aproape 1.000 de gigacalorii de care avem nevoie iarna, numai pentru centralizat. E foarte usor de vorbit de dorinţe, hidrogen, şi altele”.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Sursa foto: Ministerul Energiei/Facebook

Războiul din Ucraina ne-a trezit la realitate

Claudiu Creţu mai spune că „realitatea este că peste jumătate din energia primară se consumă în încălzire şi răcire. Iar gazul e o foarte mare componentă. Şi nu putem vorbi de gaz că e poluant, atâta vreme cât în Bucureşti sunt încă sobe în care se arde absolut orice, mobilă, plastic, chiar şi prin centrul Bucureştiului”.

ÎN opinia sa, „războiul din Ucraina ne-a trezit la realitate, adică s-a înţeles şi valoarea gazului și ce înseamnă pentru România să avem propriile rezerve de gaze. Iar astăzi suntem pe un trend pozitiv. Avem proiecte pentru a dezvolta noi centrale pe gaze, iar acestea vor echilibra sistemul energetic”.

Expertul a amintit si despre Neptun Deep, cu rezerve de gaz care ne asigură 30 de ani. Avem acea linişte că putem încălzi casele românilor şi ne putem uita mai relaxaţi la noile tehnologii, pompe de căldură, energie geotermală”.

Încălzirea geotermală, insuficientă pentru Bucureşti

Cu privire la energia geotermală, spune că nu se poate face de pe un an pe altul, există un proiect, dar şi dacă va fi pus în aplicare, nu e de ajuns pentru Capitală, spune director general Electrocentrale Bucureşti.

Există deja avem un studiu pentru a introduce energia geotermală, dar merge mai greu deoarece proiectele trebuie bine gândite. Apoi, spune expertul, trecerea la geotermal se va face parţial. Daca ar fi o rezervă de geotermal cu o sută şi ceva de grade sub Bucureşti, poate luam în calcul integral, dar când vorbim de 50-60 de grade, evident că e nevoie şi de gaz. Aşadar, soluţia pentru viitor este integrarea gazului cu celelalte tehnologii și vor câştiga cele mai rentabile”.