Înființată acum 178 de ani, compania avea nevoie disperată de 227 de milioane de euro de la investitori privați pentru a se salva de la colapsul financiar.
“În ciuda eforturilor considerabile, discuțiile nu au dus la un acord între părțile interesate ale companiei, nici la propuneri ale unor noi investitori”, a declarat purtătorul de cuvânt al operatorului de turism.
“Consiliul de administrație al companiei a concluzionat, prin urmare, că nu are altă soluție decât să ia măsuri pentru a intra în procesul de lichidare obligatorie, cu efect imediat.” Guvernul a declarat că a închiriat mai multe avioane pentru a aduce acasă, în Marea Britanie, aproximativ 150.000 de turiști. Operațiunea respectivă a început luni.
“În urma prăbușirii companiei Thomas Cook și a anulării tuturor zborurilor sale, Ministrul Transporturilor de la Londra, Grant Shapps, a anunțat că guvernul și Autoritatea Aviatică Civilă din Marea Britanie au închiriat zeci de avioane charter pentru a aduce turiștii acasă gratuit”, se arată într-un comunicat separat, care se referă la cea mai mare repatriere din istoria țării pe timp de pace.
Creditorii firmei au ținut o ședință maraton duminică, în încercarea de a se ajunge la un acord, urmată de o ședință a consiliului de administrație.
Mass media susțin că prăbușirea operatorului de turism presupune repatrierea a 600.000 de cetățeni, inclusiv a aproximativ 150.000 de persoane care solicită ajutor guvernamental pentru a se întoarce în Marea Britanie.
Pe lângă blocarea avioanelor în mai multe aeroporturi, operatorul Thomas Cook a fost nevoit să-și închidă agențiile de turism, astfel că 22.000 de angajați – dintre care 9.000 se află în Marea Britanie – au rămas fără un loc de muncă.
Fabricantul de dulapuri Thomas Cook a înființat firma de turism care-i poartă numele în 1841 pentru a transporta cu trenul susținătorii abstinenței de la consumul de alcool, între mai multe orașe britanice.
La puțin timp, acesta a început să organizeze excursii în străinătate, fiind primul operator care a dus călători britanici în vizite în grup în Europa în 1855, în Statele Unite în 1866 și în excursii în toată lumea, după 1872.