Cel mai ridicat nivel de radiaţii UV din acest an. VEZI ce oraşe sunt cele mai expuse

Cel mai ridicat nivel de radiaţii UV din acest an. VEZI ce oraşe sunt cele mai expuse

În această după-amiază, indicele de ultraviolete va depăşi pentru prima dată în acest an nivelul de 9, pe o scală de la 0 la +11. Astfel, potrivit Autorităţii Naţionale de Meteorologie (ANM), azi la Constanţa se va înregistra un nivel de radiaţii de 9,1 unităţi.

În alte 15 oraşe, pentru această după-amiază, ANM anunţă următoarele valori ale indicelui UV în condiții de cer senin:

1. Alba Iulia 7.9 2. Bacau 8.0 3.. Bistrita 7.7 4 Braila 8.7 5. Brasov 8.3 6. Bucuresti 8.5 7. Cluj Napoca 7.7 8. Craiova 8.1 9. Drobeta Turnu Severin 8.2 10. Galati 8.7 11. Iasi 7.8 12. Mangalia 9.1 13. Oradea 7.7 14. Satu Mare 7.5 15. Timisoara 8.3 Nu stați la soare la prânz, consumați multe lichide

Reprezentanţii ANM spun însă că un nivel de peste 9 al indicelului UV nu este îngrijorător, fiind normal pentru această perioadă din an, mai ales că acest indice se întâlneşte la mare. Medicii susţin însă că efctul radiaţiilor nu trebuie subestimat.  "Vreau să reamintesc că scara acestor indici a fost modificată și acum variază între 0 şi 15, deci un 9,1 la Constanţa nu este nimic neobişnuit. Nu trebuie ca populaţia să să alarmeze. Sigur este bine să nu se stea în soare la orele prânzului şi să se consume multe lichide", recomandă meteorologul de serviciu al ANM. Două scări de măsurare a indicelui de radiaţii  "Mereu au fost două scări de măsurare a indicelui de radiaţii ultraviolete. Şi cel până la 15, şi cel până la 11. Însă, în Romania, se atinge foarte rar valoarea de 11 şi din acest motiv nu era nevoie să ne mai raportam la cea până la 15. Nu este nimic îngrijorător, asta trebuie să înţeleagă populaţia. Chiar şi valoarea de 11 e depistată foarte rar pe teritoriul ţării noastre", ne-a declarat directorul ANM, Ion Sandu. Medicii au însă o altă explicaţie. „Dacă ştiai că nivelul maxim al radiaţiilor este 11 şi că deja sunt 9, te îngrijorai profund. Aşa, până la 15, pare cale lungă. Este o măsură menită să calmeze populaţia, dar efectul radiaţiilor este însă foarte mare”, explică dr. Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din Bucureşti. CITIŢI ŞI:

  • Căldura devine insuportabilă. VEZI harta cu zonele unde indicele de confort este critic
  • Risc mai mare de cancer de la nivelul ridicat de radiații ultraviolete

Ne puteți urmări și pe Google News