Luiz Inacio Lula da Silva a fost întâmpinat de un număr impresionant de oameni. Fusese închis în aprilie 2018 pentru corupţie. Mereu a susţinut că e vorba de un complot.

Lula liber!

O parte a populaţiei şi-a strigat bucuria vineri după amiază pe străzile din Brazilia. Justiţia abia ce îi permisese eliberarea din închisoarea din Curitiba, aflată în sudul ţării. A fost eliberat chiar în ziua pronunţării sentinţei Curţii Supreme. Asta, da, aplicare ”de îndată”. Abia ieşit din închisoare, o parte a populaţiei şi-a strigat bucuria vineri după amiază pe străzile braziliene. Figură legendară a stângii braziliene a fost eliberat după un an şi jumătate petrecuţi în spatele gratiilor. El a ieşit spre libertate însoţit de tovarăşa lui de viaţă, sociologa Rosangela da Silva, îmbrăţişând simpatizanţii şi salutând cu pumnul ridicat mulţimea, promiţând că “va contiuna să lupte pentru poporul brazilian”.

De ce a fost arestat liderul stângii

Luiz Inacio da Silva, 74 de ani, a fost acuzat că ar fi primit un triplex într-o localitate balneară de lângă Sao Paolo în schimbul acordării unui contract unei societăţi de construcţii. Din celula sa a continuat să-şi revendice nevinovăţia, susţinând fără încetare că este victima unui complot pentru a-l împiedica să revină la putere. Prima sentinţă de apel a fost fixată pe 27 noiembrie.

Încă înainte de eliberarea sa, ex preşedintele şi-a anunţat intenţia de a participa la majoritatea turneelor în toată ţara, faimoasele “caravane” care i-au permis creşterea popularităţii printre cei săraci, dar să şi călătorească în străinătate pentru a reprezenta opoziţia, până acum imperceptibilă faţă de preşedintele de extremă dreapta, Jair Bolsonaro.

Lideri care salută eliberarea Fratelui Lula

Dacă Justiţia îi va permite să iasă peste hotare, are în program să călătorească în străinătate: cotidianul O Globo spune că el a fost invitat la investitura noului preşedinte de factură peronistă din Argentina, Alberto Fernandez pe 10 decembrie. În recentele declaraţii pentru presă, Lula nu a exclus să candideze în 2022 la alegerile prezidenţiale. Dar în august 2018 Tribunalul Electoral Suprem, l-a declarat pe Lula incompatibil deoarece legea “Ficha Limpa” interzice acest lucru oricui este condamnat. Această interdicţie decade de la condamnarea sa pentru “cazul triplex”, dar poate fi anulată. Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a salutat “eliberarea Fratelui Lula”, notează Le Parisien.