Cel mai deprimant oraș de pe Pământ oferă populației un salariu mai mare decât media națională

Cel mai deprimant oraș de pe Pământ oferă populației un salariu mai mare decât media națională Sursa foto: © Dmitry Zamorin | Dreamstime.com

Un oraș îndepărtat din Rusia, numit „cel mai deprimant oraș de pe Pământ” este construit pe un fost lagăr de prizonieri sovietici și are o speranță de viață cu 10 ani sub media națională.

Norilsk, care este situat în permafrostul arctic, se confruntă cu 45 de zile de întuneric continuu pe an și temperaturi medii în ianuarie de -30C.

Unul dintre cele mai poluante orașe din lume

Se crede că o fabrică din apropiere este responsabilă pentru culoarea roșie a unui râu care străbate orașul, cu niveluri de poluare atât de ridicate în zonă încât reduce speranța de viață a locuitorilor săi la 59 de ani. La fel de cunoscut pentru minerit, precum și pentru poluanții săi, Norilsk este orașul cel mai nordic din lume, situat în regiunea Krasnoyarsk Krai din Siberia, estul Rusiei.

Adăpostește peste 170.000 de oameni, iar o conexiune la internet adecvată a fost obținută abia în 2017. Cel mai apropiat oraș-port, Dudinka, situat la 40 de mile, oferă acces pe mare, dar este înghețat iarna. Singura rută de acces pe tot parcursul anului este să zbori cu un zbor de cinci ore de la Moscova, care se află la 1.800 de mile distanță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aproximativ două treimi din an, orașul și împrejurimile sale sunt acoperite de zăpadă, temperaturile atingând până acum minime record de -53,1C. De asemenea, vara, soarele nu apune timp de 65 de zile.

Povestea lui Norilsk a început la începutul secolului al XX-lea, când un geolog a descoperit zăcăminte bogate de nichel, cupru și cobalt la poalele Munților Putorana. Orașul se află pe cele mai mari zăcăminte de nichel-cupru-paladiu de pe planetă, iar din 1936 URSS a petrecut 20 de ani construind un complex de extracție, folosind aproximativ 500.000 de muncitori dintr-un Gulag din apropiere.

Lucrând în condiții îngrozitoare în permafrostul arctic, 18.000 dintre prizonieri au murit. Astăzi, aproape toată lumea din oraș are o legătură cu fabrica care produce o cincime din nichelul mondial, mai mult de jumătate din paladiul global și 2% din întregul PIB anual al Rusiei.

Salarii mai mari ca în alte orașe din Rusia

Cu toate acestea, a avea un astfel de creator de locuri de muncă enorm în oraș a avut un cost oribil, orașul fiind cel mai poluat oraș din Rusia și unul dintre primele zece orașe cele mai poluate de pe planetă. În fiecare an, fabrica de nichel pompează peste două milioane de tone de gaz toxic, inclusiv dioxid de sulf, oxizi de azot, carbon, fenoli și multe altele.

Aproximativ 1% din totalul emisiilor globale de dioxid de sulf provin din acest singur oraș. Acest lucru nu numai că provoacă ploi acide care ucide mulți dintre copacii din jur, dar are și o taxă devastatoare asupra locuitorilor din Norilsk. Ratele de cancer în oraș sunt duble față de cele din restul Rusiei.

Cu toate acestea, oricât de derutant ar fi motivele pentru a trăi și a lucra în oraș, angajații de la Norilsk Nickel pot câștiga mai mult de 800 de lire sterline pe lună, comparativ cu media națională de mai puțin de 600 de lire sterline, potrivit Mirror.co.uk.