Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre ezitările pe care le-au avut autoritățile din SUA în privința vaccinului produs de Johnson&Johnson. Și a cărui utilizare a fost restricționată recent.
Oficialii de la Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) au decis să limiteze utilizare vaccinului anti-Covid-19 al companiei Johnson&Johnson pentru adulți din cauza riscului unui sindrom rar de coagulare a sângelui. Medicul Tudor Ciuhodaru a comentat această situație și s-a întrebat cine va plăti pentru această situație. Mai ales că au fost mari discuții legate de acest vaccin.
Foarte multe semne de întrebare legate de vaccinul produs de Johnson&Johnson
„Au fost foarte multe întrebări de la început. FDA s-a sucit de vreo trei ori când a fost vorba de Johnson&Johnson. O dată a zis că nu există nicio legătură între acele cazuri de cheaguri și cu trombocitopenie severă, după care au constatat că cele șase persoane afectate, dintre care un caz mortal, sunt de luat în seamă și plănuiau să interzică acest vaccin, iar acum văd că vin cu o altă abordare.
Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat acest vaccin între 11 martie 2021 și urmau să vină încă 50 de milioane de doze la nivel european doar în semestrul doi din 2021, deși experiența europeană în acest domeniu nu era confirmată”, a afirmat Tudor Ciuhodaru la Antena 3.
„Sunt două întrebări clare: Cine plătește pentru efectele secundare ? Plătește medicul ? Plătește pacientul ? Plătește firma care a pus vaccinul pe piață ? La multe întrebări nu ni s-a răspuns nici astăzi, inclusiv de ce sunt aceste contracte secretizate și nu ni se oferă toate informațiile necesare”, a mai spus medicul.
Misterioasa secretizare a contractelor pentru achiziția serurilor
Tudor Ciuhodaru a cerut de mai multă vreme desecretizarea contractelor de achiziționare a vaccinurilor. „Eu am cerut deja Avocatului Poporului să asigure desecretizarea acestor contracte, inclusiv în ceea ce privește costurile. De ce s-a blocat atâta timp producția de alte tipuri de medicamente? De ce a fost blocată întotdeauna dezvoltarea unor teste serologice performante, vorbesc de anticorpi, care erau utile și extrem de ieftine în comparație cu alte metode de investigare?”, a mai precizat Tudor Ciuhodaru.