Medicul Tudor Ciuhodaru despre cazul interpretei ADDA: „Boala Lyme poate mima 200 de afecțiuni”

Medicul Tudor Ciuhodaru despre cazul interpretei ADDA: „Boala Lyme poate mima 200 de afecțiuni” Sursa: Facebook

Specialistul atrage din nou atenția asupra acestei maladii, după ce ADDA a fost diagnosticată greșit și a fost tratată timp de un an și jumătate pentru o boală pe care nu o avea. Acum a primit tratamentul corect, dar infecția dată de boala Lyme s-a extins până la creier.

Medicul Tudor Ciuhodaru spune că depistarea incipientă a Boreliozei (Boala Lyme) este crucială. Maladia mimează de multe ori simptomele altor boli, fapt care poate duce la un diagnostic greșit.

Declarația vine în contextul în care interpreta ADDA se confruntă acum cu grave probleme de sănătate, după ce a primit un diagnostic greșit și a fost tratată un an și jumpătate pentru o altă afecțiune, pe care de fapt nu o avea.

Cum se poate pune un diagnostic corect

ADDA a făcut anul trecut o reacție alergică severă și i s-a spus că suferă de intoleranță la histamină. Vedeta avea de fapt Borelioză, dar și Bartonella. Acum este nevoită să se retragă din viața publică pentru a urma un tratament destul de agresiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am tras un semnal de alarmă de o mie de ori, exact ca acele 1.000 de fețe ale acestei maladii, boala Lyme, pentru că ea poate mima aproximativ 200 de afecțiuni. Dacă vorbim despre prevenție, nu uitați că această mușcătură de căpușă trece deseori neobservată. Mai puțin de 30% dintre pacienți își amintesc pentru că este acea secreție anestezică care ne face să nu depistăm această mușcătură.

Tudor Ciuhodaru

Sursa: arhiva EVZ

Un diagnostic corect și complet se pune pe anamneză. Adică ai fost mușcat de o căpușă sau ai fost în zone de risc, respectiv zonele verzi umede, în al doilea rând, apar acele simptome necaracteristice, tip gripă de vară, cu febră, astenie, dureri musculare, dar esențial este acel eritem migrator, practic o erupție în formă de țintă de arc care poate orienta diagnosticul, dublat de examenele serologice.

După această etapă se merge pe mimarea a numeroase afecțiuni. Vorbesc de cele neuropsihice, cele cardiovasculare, cele reumatologice, și nu o dată astfel de boală este etichetată drept reumatism articular acut sau scleroză multiplă“, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru la Antena 3.

Atenție mare la simptome

Medicul le recomandă celor care au fost în zone de risc sau care au fost mușcați de o căpușă să fie foarte atenți la simptome.

„În momentul în care ați fost mușcat de o căpușă sau mergeți într-o zonă de risc și consemnați apariția unor simptome ciudate, atât la locul mușcăturii cât și generale, de tipul durere în gât, iritație, slăbiciune, manifestări alergice, mergeți la un consult complet și corect pentru că depistarea la timp este tratabilă. Dacă nu, se poate ajunge la forme severe.”, a mai explicat medicul.