Cel mai bogat om din România își donează averea statului

Cel mai bogat om din România își donează averea statului

Jean Mihail a lăsat în 1936 moștenire României Mari cea mai mare avere particulară.

Muzeul de Artă din Craiova își are sediul în palatul ridicat în 1907, după proiectul arhitectului francez Paul Gottereau, de familia Mihail.

Ioan (Jean) Mihail, ultimul descendent al aceste mari familii, s-a născut la Craiova, a abosolvit liceul Carol I și apoi cursurile Facultății de Drept la Bordeaux.

A fost deputat conservator până în 1915, când a trecut la liberali și a fost ales senator de Satu Mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 1917, în cadrul sesiunii parlamentare de la Iași, a votat în favoarea reformelor privind votul universal și împroprietărirea țăranilor.

A devenit cel mai bogat om din România, după ce a moștenit și averile Dumba și Coloni.

În timpul marii crize economice din anii 1930 a garantat cu averea sa împrumuturile statului român din băncile franceze și elvețiene.

Este unul dintre cei mai mari filantropi români, pornind de la donațiile importante făcute liceului unde a studiat, construirea și renovarea unor așezăminte bisericești, fonduri de studii pentru elevii și studenții săraci, propunerea (1935) ca propriul palat de pe Calea Unirii să devină sediul unei instituții de educație, până la gestul, fără precedent prin dimensiunile sale, de a dona prin testament întreaga sa avere statului român.

S-a stins din viață în 1936, în urma unei bronho-pneumonii și, odată cu el, stirpea Mihail.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric