Evenimentul Zilei > Actualitate > Cei mai tari artişti s-au dat pe muzică lăutărească! Ascultă-l pe Ştefan Bănică cântând “Dă mamă cu biciu-n mine” şi îţi dau lacrimile
Cei mai tari artişti s-au dat pe muzică lăutărească! Ascultă-l pe Ştefan Bănică cântând “Dă mamă cu biciu-n mine” şi îţi dau lacrimile

Cei mai tari artişti s-au dat pe muzică lăutărească! Ascultă-l pe Ştefan Bănică cântând “Dă mamă cu biciu-n mine” şi îţi dau lacrimile

Povestea incredibilă din spatele albumului “Gypsy rock”. Cum i-a convins Damian Drăghici pe cei mai tari artişti ai momentului ca să cânte aşa.

Aseară, Damian Drăghici, împreună cu Universal Music România și Gypsy Productions România au lansat albumul aniversar „GYPSY ROCK/Change or Die”, al legendarei trupe „Damian & Brothers. Înregistrările au durat șase luni, iar toate numele artiştilor mari se regăsesc pe coperta albumului. Nu-i de mirare, mai ales că majoritatea au mărturisit că sunt fani ai muzicii lăutărești.  “Iniţial, cred că a fost o listă de 40-50 de nume, am selectat dintre ei, iar melodiile alese li se potrivesc. Am făcut probe, ca să vedem cum le merge vocea şi sunt încântat de rezultat”, a povestit Drăghici.

Astfel, îl veţi auzi pe Ștefan Bănică cântând incredibil “Dă mamă cu biciu-n mine”, iar “Șaraiman” se aude rock în interpretarea lui Dan Bittman, care a mărturisit că a fost toată viața fan al Romicăi Puceanu. Nici Smiley n-a stat deoparte, iar simpaticul cântăreţ şi-a ales “În stație la Lizeanu”. Pentru nimeni n-a fost o surpriză cât de bine interpretează Loredana  „Mama mea e florăreasă”, mai ales că ea, alături de formaţia “Agurida,” a reuşit să-şi imprime stilul original pe mai multe piese din folclor. Inconfundabilă este şi Delia, pe care o veţi auzi cântând “Se mărită Mona mea”.

“Este surprinzătoare vocea lui Stefan Bănică, care amintește mult de cea a tatălui său. “Dă mamă cu biciu-n mine”s-a transformat într-un blues rock, ce o să vă placă mult. Smiley, cu “ În stație la Lizeanu”, nu se aude ca Nelu Radu, dar sunetul este diferit şi interesant”, spune Damian Drăghici.

“Albumul este senzațional. Au şi început să-l difuzeze la radio. Trebuie să-l ascultați, este o nouă viziune, prospătă”, a intervenit şi Smiley.

“Într-o perioadă în care xenofobia a prins avânt, proiectul nostru este oarecum controversat. Această reţinere se vede la tot pasul. Când am lansat proiectul, am încercat să găsim sponsori, dar nimeni n-a vrut să ni se alăture. Acum sunt sigur că regretă, mai ales că reacţiile sunt foarte bune”, a adăugat Drăghici.

Alături de albumul „GYPSY ROCK/Change or Die”, a fost lansat şi un tricou cu inscripţia: “Ursărie maximă”. Cu umor, Damian Drăghici a spus că speră ca termenul, care semnifică caterincă, vrăjeală, dar mai ales fără constrângeri, să devină următorul trend.

Au băut ca să prindă curaj

Muzica lăutărească pare uşor de interpretat, dar se pare că inspiraţia nu-ţi vine oricum şi în oricare moment al zilei. “Pentru unii dintre artiști a fost greu ca să se simtă de la început în largul lor la înregistrări. Ca totul să meargă ca pe roate, m-am gândit că n-ar fi rău să le propun să bea ceva. Aşa că le-am zis: “Hai s-o lăsăm acum moartă, mâncăm ceva, bem şi un șpriț și mai târziu înregistram perfect. Până la urmă, contextul trebuie să fie favorabil. Muzica lăutărească o cânți bine când te relaxezi. Nu poți să vii dimineaţa şi să te pui pe cântat muzică de petrecere. Aşa că, majoritatea înregistrărilor s-au făcut după ora 19.00-20.00”, a dezvăluit Damian Drăghici pentru EVZ.

Pentru acest album, Damian Drăghici a colaborat cu echipa de producţie a lui Smiley, „HaHaHa Production”, dar şi cu artişti precum Delia, Andra, Smiley, Loredana, Dan Bittman, Ștefan Bănică, Connect-R, Lora, Cristina Bălan, Alina Eremia, Feli, Cornel Ilie (Vunk), Zdob și Zdub, Sergiu Ferat, Grasu XXL, Cabron, DOC, Dorian, Flavius Teodosiu, Theodosii Spassov, Omu’ iubit, Sore, Giulia, Jazzy Jo, Vlad Popescu şi Blue Noise.