Cei mai bine plătiți angajați din România sunt în București și Cluj. Județele care au înregistrat creșteri salariale importante

Cei mai bine plătiți angajați din România sunt în București și Cluj. Județele care au înregistrat creșteri salariale importanteSursa foto: Arhiva EVZ

Cele mai mari salarii din România le au în continuare angajații din București și Cluj. Au fost înregistrate creșteri salariale considerabile și în cazul persoanelor care au un loc de muncă în Sibiu și Timiș.

Salariile din București au trecut de 5.500 de lei în luna ianuarie a acestui an. Este o creștere cu 685 de lei față de anul trecut. Și veniturile celor care lucrează în Cluj au crescut considerabil față de anul trecut. Salariile sunt mai mari în acest județ cu 729 de lei și au ajuns la o medie de 5.200 de lei. Datele Institutului Național de Statistică au arătat că cele mai mari creșteri salarile nete au fost înregistrate în Timiș, de la 3.900 de lei la peste 4.600 de lei, și în Sibiu, de la 3.765 de lei până la aproape 4.500 de lei.

„Aceste judeţe au fost şi rămân în continuare în fruntea clasamentului la capitolul salarii mari datorită faptului că au o dezvoltare economică atractivă, multe companii mari şi medii care aleg să-şi înceapă activitatea în aceste judeţe să se dezvolte, creând din ce în ce mai multe locuri de muncă şi, implicit, crescând salariile pentru a avea de unde să-şi procure angajaţi specializaţi”, a declarat Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.

Creșterile salarile din Sibiu și Timiș au fost făcute pentru a atrage tot mai mulți angajați cu experiență. Sorina Faier a mai adăugat că Bucureștiul și Clujul sunt considerate două centre universitare cu o bună infrastrutctură. În plus, sunt orașe în care există aeroporturi și care se află destul de aproape de autostradă. Toate aceste lucruri fac ca cele două orașe să fie printre preferințele investitorilor.

De ce nu au fost înregistrate creșteri salariale în toate județele

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 4.254 de lei în prima lună a acestui an. A fost înregistrată o creștere cu 555 de lei față de aceeași lună a anului 2022. Este important de precizat că 37 de județe nu au depășit această valoare, iar în 36 dintre ele salariul mediu net nu depășește 4.000 de lei net pe lună. Sorina Faier a explicat care sunt motivele pentru care angajații din aceste județe au salarii mai mici.

„Salariile sunt mai mici în aceste judeţe din cauza nivelului educaţional scăzut, lipsa companiilor mari, a investiţiilor noi şi a lipsei comunicării pentru a atrage fonduri europene care ar duce la investiţii noi, locuri de muncă şi salarii bune. Majoritatea companiilor din aceste zone nu au putut face faţă inflaţiei şi nu au putut creşte salariile în raport cu aceasta, ceea ce a dus şi la nivelul de trai scăzut al angajaţilor”, a declarat Faier, potrivit Mediafax.