Cei care vor dori să cumpere vechime în muncă în 2023 vor plăti mai mult decât în anii precedenți

Cei care vor dori să cumpere vechime în muncă în 2023 vor plăti mai mult decât în anii precedenți Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Tot mai mulți români aleg să își cumpere vechime în muncă, mai ales că Ordonanța care permite acest lucru va mai fi în vigoare doar până pe 31 august, anul viitor. Se pot cumpăra maxim șase ani de vechime, doar pentru pensia de limită de vârstă, iar contribuția minimă lunară este 638 de lei.

Cei care vor încheia contracte cu Casa de Pensii pentru a cumpăra vechime în muncă vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar, iar motivul este legat de faptul că salariul minim a crescut la 3.ooo de lei brut . Totuși, există posibilitatea să cotizezi și cu sume mai mari, adică peste nivelul respectiv.

Având în vedere că salariul minim a urcat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, cota urcă la 750 lei, de la 638 de lei în 2020. Adică, dacă cineva vrea să cumpere 1 an, atunci va trebui să plătească 9.000 de lei.

Se plătesc și sume foarte mari

Majoritatea celor care vor să cumpere vechime în muncă, aleg să plătească sume uriașe. Motivul pentru care tot mai mulți români își cumpără vechime în muncă este contribuția minimă. Sunt însă și cazuri în care oamenii aleg să plătească sume mai mari, care să le aducă și o pensie mai mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un bărbat din Bucureşti a ales să achite, anul anterior, contribuţii la un venit de 10.000 de lei și va plăti 60.000 de lei pentru doi ani de vechime.

Tot anul trecut, o femeie a cumpărat șase ani de vechime, la un venit de 5.000 de lei și are de plătit 90.000 de lei. La nivelul Capitalei au fost încheiate până acum 2.400 de astfel de contracte, cu o valoare totală de peste 8 milioane de euro.

Termenul limită pentru cumpărarea de vechime în muncă este 31 august 2023. Dosarul poate fi depus în baza oricărui act de identitate cu CNP, fie buletin, paşaport sau certificat de naştere, potrivit tvr.ro.

Cine poate plăti retroactiv contribuția la pensii?

După cum stabilește OUG 163/2020, documentul care introduce acest mecanism, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Condițiile pentru cumpărarea vechimii pentru pensie se vor aplica până la 31 august 2023, deoarece, de la 1 septembrie 2023, cel puțin teoretic, ar trebui să intre în vigoare noua lege a pensiilor – Legea nr. 127/2019 -, care va face acest mecanism disponibil permanent, informează avocatnet.ro.