Cei care păcătuiesc şi nu respectă ACESTE ZILE sunt pedepsiţi. Ce pot face fiicele lui Rusalim Împărat

Cei care păcătuiesc şi nu respectă ACESTE ZILE sunt pedepsiţi. Ce pot face fiicele  lui Rusalim Împărat

Sâmbătă, 7 iunie, înainte de Duminica Rusaliilor sunt “Moşii de vară”, sărbatoare dedicată pomenirii morţilor.

Biserica Ortodoxă a consacrat sâmbăta, ca zi de pomenire a morţilor. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în chip special pomenirii generale a morţilor: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoşatei Judecăţi) şi Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor).

În mitologia românească

Duminica Rusaliilor este socotită ziua naşterii Bisericii creştine. Rusaliile reprezintă sărbătoarea populară care se celebrează în aceeaşi zi cu Cincizecimea. Creştinii prăznuiesc Rusaliile timp de trei zile (în Moldova sau Transilvania), şapte zile (Muntenia şi Oltenia), sau opt zile (în Banat).

Ne puteți urmări și pe Google News

În mitologia românească, Rusaliile - cuvânt provenit din latinescul “rosalia” (sărbătoarea trandafirilor) sunt considerate femei fabuloase din categoria Ielelor, fiicele  lui Rusalim Împărat. Pelin uscat ca leac În "Description Moldaviae", Dimitrie Cantemir numea Ielele "nimfe ale aerului, îndrăgostite cel mai des de tinerii mai frumoşi". Nu se cunoaşte originea acestui mit, “iele" nefiind un nume, ci pronumele personal feminin "ele", rostit popular. Acest mit a fost suprapus, ulterior, peste sărbătoarea creştină postpascală a Cincizecimii şi devenită Duminica Rusaliilor.

Tradiţia spune că, cei care păcătuiesc şi nu respectă zilele de Rusalii, sunt pedepsiţi de iele, care le iau minţile sau îi pocesc, leacul pentru bolile lăsate de Rusalii fiind pelinul uscat pus sub pernă. Nu este indicat să dormi afară în noaptea de Rusalii, să mergi la fântână sau la răspântii. În această zi se duc la biserică crengi de tei şi frunze de nuc. După ce sunt sfinţite, acestea se pun la streşinile caselor sau la icoane. Se spune că frunzele şi florile de tei sfinţite în ziua de Rusalii vindecă surzenia.