CEDO se va pronunța cu privire la conflictul pe tema anexării peninsulei Crimeea, după ce a decis că solicitarea Ucrainei, împotriva Rusiei, este „parțial adminisibilă”.
CEDO se va pronunța pe cazul anexării peninsulei Crimeea.
Plângerea formulată de Ucraina împotriva Rusiei, la CEDO, după anexarea Crimeei în 2014, a fost declarată „parțial admisibilă”. Informația a fost prezentată de AFP. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) urmează să ia o decizie pe fond, în acest conflict, la o dată ulterioară.
Autoritățile de la Kiev face mai multe acuzații grave la adresa Moscovei cu privire la ocupația din Crimeea. Conform unui comunicat de presă al CEDO, statul rus este acuzat de numeroase încălcări ale Convenţiei europene a drepturilor omului. Acestea ar fi avut loc în intervalul cuprins între februarie 2014 și până în august 2015.
CEDO se va pronunța pe cazul Crimeea
Potrivit curţii, cu sediul la Strasbourg, Rusia a exercitat într-adevăr un „control efectiv” asupra Crimeei. Acest lucru, arată CEDO, este demonstrată de „amploarea şi puterea prezenţei militare ruse” în peninsula ucraineană. Această prezenţă, potrivit CEDO, a fost întărită din ianuarie până în martie 2014 fără consimţământul autorităţilor ucrainene. Nu a existat nici un element care să sugereze că trupele rusești staționate în Crimeea erau vizate de vreo amenințare.
CEDO mai notează, de asemenea, că relatarea prezentată de Kiev în faţa instanţei este coerentă şi concordantă. Documentul are la bază elemente de informare detaliate şi specifice, prezentate cu probe suficiente. Acestea indică faptul că soldaţii ruşi nu erau observatori pasivi, ci că au participat activ a evenimentele reclamate.
Curtea mai relevă că nu i s-a cerut să stabilească dacă integrarea Crimeei în componenţa Federaţiei Ruse este legală.
Anexarea peninsula Crimeea în 2014
Anexarea de către Rusia, în anul 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un conflict armat foarte intens. Luptele s-au purtat între separatiştii proruşi în estul Ucrainei și armata de la Kiev. Conflictul s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi, conform cifrelor ONU.
De altfel, aceste conflicte continună și în zilele noastre, după șase ani, în pofida numeroaselor acorduri de armistițiu.