CEDO ar putea respinge a doua plângere a Cameliei Bogdan după ce aceasta a publicat documente confidențiale

CEDO ar putea respinge a doua plângere a Cameliei Bogdan după ce aceasta a publicat documente confidențiale

Acțiunea la CEDO a Cameliei Bogdan, judecătorul suspendat de două ori din magistratură, legată de suspendarea sa după a doua excludere, ar putea fi respinsă după ce Camelia Bogdan a folosit documente confidențiale ale speței într-un alt proces.

Grupul de Investigații Politice a sesizat agentul guvernamental al României la CEDO, căruia i-a solicitat să informeze Curtea de încălcarea obligației de confidențialitate de către Camelia Bogdan, pentru ca cererea sa de la CEDO să fie respinsă ca abuzivă.

Documentele confidențiale au fost folosite de Camelia Bogdan într-un proces de la Cluj intentat Antenei 3, ANAF-ului și mai multor jurnaliști și ONG-uri . Înscrisurile depuse de Camelia Bogdan privesc procedura de soluționare pe cale amiabilă la CEDO, documente despre care se prevede în mod expres că sunt confidențiale.

Astfel, în apelul procesului intentat de Camelia Bogdan Antenei 3, ANAF, GIP și mai multor jurnaliști, judecătorul exclus de două ori din magistratură a depus mai multe înscrisuri la dosar, printre care și documente referitoare la procedura soluționării pe cale amiabilă a plângerii făcute la CEDO după a doua excludere din magistratură.

„Conduita abuzivă și lipsită de logică a Cameliei Bogdan”

„Camelia Bogdan a depus, în procesul pe care l-a intentat GIP, documente confidențiale dintr-un dosar de-al său de la CEDO. Faptul că a încălcat obligația de confidențialitate atrage respingerea acțiunii sale de la CEDO ca fiind abuzivă.
GIP a transmis agentului guvernamental al României pentru CEDO o adresă prin care îl informează că judecătoarea suspendată Camelia Bogdan s-a folosit în procesul pe care l-a intentat organizației noastre de un document confidențial al CEDO.
Astfel, în 2019, Camelia Bogdan a dat în judecată GIP, Antena 3, ANAF, mai mulți jurnaliști și fundații, solicitând, inițial, să i se plătească, drept daune morale, plata despăgubirilor pe care le-a stabilit în dosarul ICA. Ulterior s-a răzgândit și a cerut daune morale de 100 milioane lei.
Tribunalul Cluj a respins cererea ca nefondată, dar Camelia Bogdan a formulat apel la Curtea de Apel Cluj.
În data de 7 decembrie 2021, Camelia Bogdan a depus o cerere și mai multe înscrisuri la Curtea de Apel Cluj. Între aceste înscrisuri se află și mai multe documente referitoare la procedura de soluționare amiabilă a plângerii pe care Camelia Bogdan a făcut-o la CEDO referitor la suspendarea sa după a doua excludere din magistratură.
Potrivit Convenției CEDO (art. 39§2) și regulamentului CEDO (art 62§2), procedura privind soluționarea amiabilă este confidențială. Încălcarea cu intenție acestei cerințe se consideră un abuz si atrage respingerea cererii ca inadmisibilă.
Mai mult, chiar în documentele CEDO depuse de Camelia Bogdan se spune clar: „Vă este atrasă atenția asupra faptului că toate documentele dosarului sunt publice, CU EXCEPȚIA CELOR REFERITOARE LA REGLEMENTAREA PE CALE AMIABILĂ”. Cu toate acestea, exact aceste documente au fost depuse de Camelia Bogdan în procesul de la Cluj.
GIP a solicitat Agentului României pentru CEDO să informeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului în legătură cu încălcarea de către Camelia Bogdan a obligației de confidențialitate a negocierilor în cazul soluționării pe cale amiabilă și să solicite respingerea acțiunii acesteia la CEDO ca abuzivă.
Mai grav însă decât conduita abuzivă și lipsită de logică a Cameliei Bogdan în această speță este că această persoană, care face public un document pe care scrie negru pe alb că NU E PUBLIC, a fost timp de mai bine de 12 ani judecător, hotărând destinele a sute de oameni”, a scris Grupul de Investigații Politice într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News