CEDO a despăgubit-o pe Ingrid Mocanu cu 3.000 de euro

CEDO a despăgubit-o pe Ingrid Mocanu cu 3.000 de euro

Ingrid Mocanu, fost vicepreședinte al ANRP, este prima persoană din țară care a făcut plângere penală împotriva șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, în urma difuzării interceptărilor din ședințele pe care le ținea aceasta în cadrul instituției. După ce a fost reținută, acum 2 ani, și ulterior încarcerată la Târgșor, Ingrid Mocanu a câștigat la CEDO 3.000 de euro pentru condițiile de detenție. Ea se luptă de mai bine de un an pentru a lua de la stat acești bani.

Ingrid Mocanu a fost reținută, în martie 2015, de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în același dosar în care a fost arestat și fostul șef al ANI, Horia Georgescu.

După ce i s-au pus cătușele, Ingrid Mocanu a fost mutată din arestul Poliției în penitenciarul de femei de la Târgșor. Aici, condițiile de detenție sunt foarte dure, iar mizeria și șobolanii sunt la ordinea zilei. Soțul acesteia a făcut mai multe sesizări și cereri prin care solicita peniteciarului detalii despre condițiile din închisoare. El a pus 35 de întrebări. Răspunsul primit a fost halucinant. La toate sesizările făcute de soțul lui Ingrid Mocanu, responsabilii au susținut că în penitenciarul de femei Târgșor totul este perfect. Astfel, despre calitatea hranei, a saltelelor, lipsa spațiilor pentru servirea mesei, a spațiilor pentru plimbare sau a depozitării obictelor persoanale sau a mizerie și a lipsei spațiilor de sanitare, penitenciarul a răspuns sec. „NU ESTE CAZUL”.

Plimbată între instituții

Ne puteți urmări și pe Google News

În baza acestui răpuns halucinant, Ingrid Mocanu a câștigat, în 2016, la CEDO, o despăgubire de 3.000 de euro. După decizia instanței de la Bruxelles, femeia a încercat să-și recupereze banii de la statul român. Dar nimeni din instituțiile statului nu știe cum se poate pune în practică o decizie a CEDO. Ea este plimbată între Administrația Penitenciarelor, Penitenciarul Târgșor și Ministerul Finanțelor de mai bine de un an. „Contrar celor susținute, potrivit Deciziei CEDO din 20.10.2016, România a fost condamnată la plata unor despăgubiri în cuantum de 3.000 euro, tocmai pentru condițiile pe care directorul STANCIU Florin (n.r. - de la Târgșor) afirma că le „asigură”. Față de obligația legală de regres împotriva celor vinovați de producerea oricăror pagube la plata cărora este obligat Statul Român, la data de 30.01.2017 am solicitat ministrului Finanțelor publice exercitarea acestei acțiuni. Ce este mai șocant e că, prin două adrese succesive, Ministerul Finanțelor Publice de conivență cu Administrația Națională a Penitenciarelor refuză practic să exercite în numele Statului Român obligația de recuperare prin acțiune în regres a prejudiciului, cert și deja plătit persoanei vătămate, cauzat bugetului de stat”, ne-a povestit Ingrid Mocanu.