A fost Ceaușescu ținta unor atentate? Nici liderul român Nicolae Ceaușescu nu a fost ocolit de tentative de asasinat. După rănirea sa în accidentul de la Vnukovo din anul 1957 (care va fi prezentat mai jos n.a.), Ceaușescu a avut suspiciunea că se dorea eliminarea sa.
A fost Ceaușescu ținta unor atentate? Până în la mijlocul anilor 70, în România fuseseră manifestări de protest, acțiuni ale unor dizidenți ca Paul Goma (Carta 77), Doru Braia, protestul minerilor din Valea Jiului.
Inundațiile din 1970 și cutremurul din 1977, planurile de reconstrucție a zonelor afectate, continuarea industrializării, extinderea terenurilor agricole au dus la crearea unuin curent de dizidență, sprijinit și de activitatea Postului de Radio ”Europa Liberă”, care emitea de la Munchen, RFG.
Ceaușescu, ținta unor atentate?
În primăvara anului1972, Nicolae Ceaușescu mai avea puțin până la confirmarea statutului său de lider incontestabil al României, devenită realitate prin alegerea sa ca președinte al Republicii Socialiste România și depunerea jurământului, în martie 1974. În 1972, o decizie aparent întâmplătoare avea să declanșeze o furtună în jurul aparatului informativ al liderului român. Medicul curant al lui Nicolae Ceaușescu, Abraham Schachter a fost trimis ca director adjunct al Spitalului de Urgență din București. În epocă, acest fapt era văzut ca o ”mazilire”, care a creat o presiune asupra medicului. Acesta, la două luni de la acest eveniment, după rapoartele oficiale, s-a sinucis, aruncându-se de la ultimul etaj al instituției unde fusese numit director adjunct.
El scrisese un lung text de adio (12 pagini), adresat Elenei Ceaușescu, în care invoca presiunile pentru a deveni informator al Securității și presiunile venite de la nivel înalt din Miliție și Securitate, pentru a dezvălui anumite date legate de activiștii de partid pe care îi trata. Textul menționa numele a doi demnitari, Ion Stănescu, Ministrul Afacerilor Interne și generalul Nicolae Pleșiță, șeful aparatului de protecție al lui Nicolae Ceaușescu, care considerau că mulți activiști de partid ar fi orchestrat o lovitură de palat ce viza eliminarea lui Ceaușescu, ai cărei inițiatori erau sovieticii, deranjați de criticile lui Ceaușescu de după ”Primăvara de la Praga”, din 1968, când statele Tratatul de la Varșovia, cu excepția României au înăbușit revoluția internă cehoslovacă, intervenind militar. S-a vehiculat că el ar fi fost chiar amantul soției lui Ceaușescu, Elena Ceaușescu.
Ceaușescu și Securitatea
Liderul român a solicitat atunci ca Securitatea să nu-i mai urmărească informativ pe membrii eșalonului superior de partid, fapt ce nu putea fi respectat, pentru că aceștia puteau fi ținta serviciilor de spionaj străine. Astfel și la nivelul Securității s-a ajuns la o anumită disidență față de Ceaușescu și fidelii acestuia din conducerea PCR, unele structuri continuând să îi urmărească pe activiștii superiori de partid. Pe de altă parte, atât Nicolae, cât mai ales Elena Ceaușescu solicitau Securității filarea activului de partid, inclusiv a propriilor copii, cărora soția lui Ceaușescu le controla practic viața personală.
Colonelul Dumitru Burlan, fost cadru al Securității povestea într-o carte autobiografică despre faptul că el era clona lui Ceaușescu, la multe deplasări cu mașina în București și că în anul 1973, l-a înlocuit pe Ceaușescu în deplasările auto pentru că se primiseră informații despre un posibil atentat.
Informații recente din dosarul ”Wikileaks” arată că serviciile secrete americane știau de o încercare prin care s-a dorit asasinarea lui Nicolae Ceaușescu în 1974 (cu prilejul unei vizite la Scornicești, județul Olt, localitatea sa natală), după ce devenise Președinte al Republicii Socialiste România, la 28 martie 1974, însă tentativa a fost descoperită.
În 1978, Generalul locotenent Ion Mihai Pacepa, omul de încredere al lui Ceaușescu și principalul exponent al spionajului extern a defectat, la Koln, în Germania Federală, predându-se americanilor. De atunci, Nicolae Ceaușescu a plătit numeroși asasini, incluisv pe Ilitch Ramirez Sanchez –Carlos ”Șacalul” să îl asasineze pe Ion Mihai Pacepa, dar a început să se teamă că va fi ținta unor atentate.
Nu avea însă să fie ultimia tentativă de asasinat... (Va urma)