După ce a publicat o lucrare amplă despre licenţele unor produse străine fabricate în România în timpul Războiului Rece, Petre Opriş şi-a menţinut activitatea ştiinţifică în sfera istoriei economiei româneşti şi ne propune volumul de faţă, în colecţia Contributors de la Editura Trei. Pasiunea şi tenacitatea lui sunt îmbinate în această carte cu dorinţa de a demonstra că informaţiile din documentele la care a avut acces în ultimii 20 de ani, în arhivele din România şi Statele Unite ale Americii, pot fi îmbinate cu anumite date obţinute din surse orale – pentru a se putea ajunge la evaluări şi concluzii pertinente.
Deşi se află departe de lumea politică de la Bucureşti,
Petre Opriş descrie clar şi într-un mod original slăbiciunile regimului comunist din România. În a doua parte a lucrării sale sunt editate 17 documente pentru a-i ajuta pe cititori să înţeleagă mai uşor concluziile la care autorul ajunge în prima parte a cărții. Petre Opriş ne demonstrează că îşi păstrează interesul ştiinţific şi este la curent cu problemele generale din perioada Războiului Rece care s-au perpetuat în România până în prezent.

 

Petre Opriş este locotenent-colonel (în rezervă) şi doctor în istorie (Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, 2008). Cercetător în domeniul istoriei Războiului Rece, în cadrul Programului de Burse de Cercetare pe Termen Scurt, iniţiat de Institutul Cultural Român (Bucureşti) şi Woodrow Wilson International Center for Scholars, Washington DC, S.U.A.
În 2007, a publicat
Industria românească de apărare. Documente (1950-1989), pentru care a primit Premiul General Radu R. Rosetti, acordat de Fundaţia Culturală Magazin Istoric. A mai semnat volumele: România în Organizaţia Tratatului de la Varşovia (1955-1991) – 2008, Criza poloneză de la începutul anilor ’80. Reacţia conducerii Partidului Comunist Român – 2008 și Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România (1946-1989) – 2018. De asemenea, este coautor (împreună cu dr. Gavriil Preda) al cărții România în Organizaţia Tratatului de la Varşovia. Documente (1954-1968), publicată în 2008 (volumul I), respectiv 2009 (volumul II).

 

Editura TREI va lansa cartea Aspecte ale economiei românești în timpul Războiului Rece (1946 – 1991) de Petre Opriș, joi, 20 iunie 2019, ora 19.00, în librăria Modul Cărturești (str. Academiei nr. 18-20, la parterul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu). Cu aceest prilej, Bogdan Murgescu – istoric, profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București, președinte al Societății de Științe Istorice din România, Vasile Buga – istoric, cercetator la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și Dumitru Lăcătușu – doctor în istorie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vor susține o dezbatere pe marginea tematicii volumului, moderată de Lucian Popescu– editor Contributors.ro.