Clădirea în care au fost judecați soții Ceaușescu va fi restaurată. Cum arată proiectul

Clădirea în care au fost judecați soții Ceaușescu va fi restaurată. Cum arată proiectulȘcoala de cavalerie de la Târgoviște Sursa foto: Facebook

O clădire simbol din istoria recentă a României intră în restaurare. Fosta școală de cavalerie de la Târgoviște va fi reabilitată, cu fonduri atrase de Consiliul Județean Dâmbovița. În decembrie 1989, aici au fost judecați și condamnați la moarte dictatorul Nicolae Ceaușescu și soția sa Elena.

O clădire simbol pentru istoria recentă a României va intra în reabilitare cu fonduri atrase de Consiliul Județean Dîmbovița. Este vorba despre fosta școală de cavalerie de la Târgoviște, locul în care au fost judecați și condamnați soții Ceaușescu. În decembrie 1989, dictatorul Nicolae Ceaușescu și soția sa Elena au fost arestați și judecați la Târgoviște. Cei doi au fost condamnați la moarte, într-un proces fulger, și împușcați.

După aproape 34 de ani, această clădire simbol, în care s-a petrecut procesul Ceaușeștilor, va intra în reabilitare. Anunțul a fost de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan. De altfel, această instituție a atras finanțarea care se ridică la aproximativ 22.000.000 de lei. Din această sumă, opt milioane de lei vin din fondurile SEE, nerambursabile.

La final, după ce lucrările se vor încheia, această clădire simbol „va păstra unicitatea și semnificația istorică”. În această clădire simbol au funcționat, a arătat președintele Consiliului Județean, unitatea militară unde a avut loc procesul cuplului de dictatori comuniști Ceaușescu.

Clădire în reabilitare

Școala de cavalerie de la Tîrgoviște Sursa foto: Facebook

Proces ceausescu

Sursa foto: EVZ

Ce destinație va avea clădirea în care a fost judecat Ceaușescu

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a anunțat că fosta Școală de Cavalerie de la Târgoviște, o clădire simbol, va fi restaurată. Lucrările „vor păstra unicitatea și semnificația istorică a clădirii”.

Potrivit spuselor sale, intervențiile vor fi de amploare și vor viza ample lucrări. Se vor finisa pereții, planșeele și tavanele, pe de-o parte. Se va reface hidroizolația pentru pardoseala și pereții subsolului. Vor fi executate și lucrări de termoizolație la pereții exterior și interiori. Corneliu Ștefan a precizat că în urma lucrărilor vor fi conservate modelele istorice din pardoseala de mozaic aflată în holul central. Astfel se așteaptă ca lucrările să repună în valoare această clădire simbol.

La etaj, se vor amenaja spații de expoziție și birouri administrative, muzeale, dar și pentru activității de cercetare. Pentru a asigura accesul tuturor persoanelor, se va monta un lift panoramic. Acesta va asigura accesul de la nivelul curții până la fiecare nivel destinat publicului.

„La finalizarea lucrărilor, fosta Școală de Cavalerie va putea găzdui evenimente culturale naționale și internaționale, dar și cafenele artistice și literare locale”, a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița.