Ceauşescu, în topul dictatorilor decadenţi

Ceauşescu, în topul dictatorilor decadenţi

Publicaţia britanică "Times" a realizat un top al celor mai decadenţi dictatori din lume.

Nicolae Ceauşescu, preşedintele României în perioada 1965-1989, s-a clasat pe locul trei în topul dictatorilor scăldaţi în excese, "în timp ce popoarele lor se luptau cu neajunsurile", notează publicaţia.

Cunoscut şi sub numele de "Geniul din Carpaţi", Ceauşescu a fost felicitat printr-o telegramă de Salvador Dali pentru aceste excese, mai ales pentru faptul că folosea un sceptru regal, scrie cotidianul britanic.

"În ciuda unui salariu oficial de doar 3.000 de dolari, el a făcut rost de bani pentru 15 palate, o superbă colecţie de maşini, iahturi, colecţii de artă şi costume de comandă. Zeci de mii de case au fost demolate pentru a face loc Palatului Parlamentului, cu 1.100 de camere şi 480 de candelabre din capitala Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primele două locuri din top sunt ocupate de nord-coreeanul Kim Jong-il şi de filipinezul Ferdinand Marcos.

Kim Jong-il, “Liderul îndrăgit” al Coreii de Nord din 1994, are gusturi superscumpe. Acesta deţine nu mai puţin de 17 palate şi colecţii de sute de maşini şi de circa 20.000 de casete video. Dictatorul coreean cheltuieşte anual 650.000 de dolari pe coniacul Hennessy VSOP şi are un anturaj de amante june înrolate în ceea ce se cheamă "Brigada plăcerii".

Ferdinand Marcos, preşedinte filipinez în perioada 1965-1986, s-a transformat dintr-un activist al libertăţii, în timpul celui de-al doilea război mondial, într-un cleptocrat. Acesta şi-a transferat miliarde de dolari în conturi din străinătate. Soţia sa, Imelda, era, totuşi, marele cheltuitor, lăsând în urma ei 888 de genţi şi 1.060 de perechi de pantofi în palatul prezidenţial Malacanang, după ce Marcos a fost înlăturat de la putere.

Saparmurat Niyazov, preşedinte al Turkmenistanului între 1990 şi 2006, avea puternic deyvoltat cultul personalităţii. Proiectele sale vanitoase au inclus o statuie de aur ce-l înfăţişează, a transferat sume impresionante în conturi din afara ţării şi a rebotezat luna ianuarie, după numele său.

Idi Amin, preşedinte al Uguandei în perioada 1971-1979, s-a autointitulat "Stăpânul tuturor bestiilor Pământului şi al peştilor din mare", "Împăratul Ugandei" sau "Regele Scoţiei". Acesta şi-a acordat singur distincţia Crucea Victoriei şi ordinul de Cuceritor al Imperiului Britanic. A cheltuit milioane pentru a-şi întretine cele 30 de amante, 5 neveste si 43 de copii.

Iosif Stalin, liderul URSS între anii 1922 - 1953, se află pe locul şase. "Grădinarul fericirii" sau "Geniul Umanităţii", a fost celebrat în timpul vieţtii de mii de statui şi monumente.

Ducea o viaţă scumpă, a avut numeroase palate, îi plăcea să fumeze ţigari scumpe si prefera călătoriile private.

Şahul Persiei în perioada 1941-1979, Mohammed Reza Pahlavi, cunoscut şi sub numele de "regele regilor" sau "soarele arienilor", a cheltuit 100 de milioane de dolari pentru celebrarea cu numărul 2.500 a monarhiei persane, în 1971.

Superba sa colecţie de maşini sport poate fi vazută la Muzeul Naţional de Maşini din Iran.

Pe locul opt se clasează Saddam Hussein, lider irakian între 1979 şi 2003. Cel mai mare dintre fii săi, Uday, deţinea o grădină zoologică privată, cu lei şi gheparzi şi o colecţie de 1.200 de automobile de lux.

Urmatorul loc în topul dictatorilor e ocupat de Mobutu Sese Soku, preşedintele Zairului, între 1965 - 1997. Averea personală, ţinută în conturile elveţiene, a fost estimată la cinci miliarde de dolari în 1984 şi era echivalentul datoriei naţionale a ţării sale. Printre extravagantele sale se afla şampania roz, yahturile şi călătoriile de shopping la Paris. Cea de-a doua sa soţie, Bobi Ladawa, deţinea 1.000 de rochii.

Suharto, preşedintele indonezian în perioada 1967-1998, închide topul dictatorilor decadenţi. Se pare că acesta a adunat mai mulţi bani decât orice alt lider de stat din istorie - 15 miliarde de dolari, potrivit Transparency International.

Fiica sa, "Tutut", a cheltuit 100.000 de dolari într-o singură călătorie de shopping în SUA.

Sursa: Times