Evenimentul Zilei > Actualitate > Imagini nemaivăzute cu soții Ceaușescu. Ce a fost descoperit la deshumarea celor doi
Imagini nemaivăzute cu soții Ceaușescu. Ce a fost descoperit la deshumarea celor doi

Imagini nemaivăzute cu soții Ceaușescu. Ce a fost descoperit la deshumarea celor doi

Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, au fost deshumați la mai bine de 20 de ani după moartea acestora, din decembrie 1989. Legiștii au găsit detalii surprinzătoare în sicriele celor doi.

În imaginile din timpul deshumării legiștii au descoperit în sicriul fostului șef de stat, rămășițele pământești aflate pe un pat de rumeguș, paltonul și celebra căciulă de astrahan sub care se afla părul acestuia.

Mecidii legiști au recoltat craniul liderului comunist într-o cutie, fiind considerat cel mai important element pentru recoltarea ADN-ului, potrivit Libertatea.

La cererea fiului celor doi, Valentin, susținut de Mircea Oprean, fostul soț al Zoiei, fiica cuplului Ceaușescu, medicii legiști au recoltat probe ADN pentru a se convinge că cei doi soți sunt întradevăr îngropați în acel loc.

Deshumarea a avut loc în 2010.

Soții Ceaușescu au fost judecați și executați prin împușcare la sfârșitul anului 1989.

După ce a devenit preşedintele României, Nicolae Ceauşescu a mers la Moscova în perioada 4-11 septembrie 1965 pentru a discuta problema restituirii Tezaurului care însemna 93 de tone de aur confiscate în 1917 de către bolşevici. Discuţiile au fost extrem de aprinse.
 
„Noi aici nu ridicăm decât problema de a restitui ceea ce a fost depozitat şi ceea ce puterea sovietică a spus că va restitui poporului român", declarase Ceauşescu la masa tratativelor.
 
„Nu înţelegem de ce să ridicăm problema decontărilor. Aceasta într-adevăr nu are nici un rost. Nu înţelegem să ridicăm problema aceasta simplă (a tezaurului – n.r.) de problemele celui de-al doilea război mondial. (…) Iar dacă vreţi să ştiţi părerea noastră în legătură cu ce ar spune poporul sovietic, iată: ar spune că guvernul nostru îndeplineşte una din obligaţiile asumate ale puterii sovietice", a concluzionat Ceauşescu.