Ceaușescu avea viziuni proprii asupra istoriei. Alex Mihai Stoenescu: Nu a fost un naționalism autentic. Video

Ceaușescu avea viziuni proprii asupra istoriei. Alex Mihai Stoenescu: Nu a fost un naționalism autentic. Video Alex Mihai Stoenescu vorbește despre Nicolae Ceaușescu și tracism, sursa foto: arhiva companiei

Nicolae Iorga și teoria sa țărănească au fost principalele subiecte de discuție din cadrul noii ediții a podcastului „Evenimentul Istoric” de vineri, 13 decembrie. Alex Mihai Stoenescu a explicat care erau argumentele exprimate de marele istoric, dar și cum a ajuns teoria sa să fie preluată în perioada comunistă de către Nicolae Ceaușescu.

Istoricul a povestit că teoria țărănească a lui Iorga se află la originea unui fenomen, care a reapărut în mod ciudat prin anii 1970 – 1980 din timpul regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu. Este vorba, mai exact, despre tracism.

Un fenomen greu de definit

Alex Mihai Stoenescu a explicat că fenomenul are resorturi greu de definit.

„Eu am tot încercat să înțeleg ce a fost în mintea lui Ceaușescu să aprobe așa ceva. Sau, după cum spuneau anumiți activiști de partid, și chiar șeful Securității mi-a spus, că Ceaușescu avea viziuni proprii asupra istoriei. Un anumit tip de viziune care, din păcate, a fost imprimată istoriografiei române din acea perioadă. Una dintre probleme este această idee a naționalismului socialist, naționalismului regimului Ceaușescu, care, în realitate, la analiza pragmatică, se dovedește a fi un pseudo-naționalism. Un naționalism vechi, legitim sau interbelic folosit prin intermediul ideologiei comuniste. Adică manipulat și transformat în element argumentativ al ideologiei comuniste. Nu avea nicio legătură cu știința istorică”, a subliniat Alex Mihai Stoenescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Istoricul a mai continuat să spună că acela nu a fost un naționalism autentic.

Apariția unor semnale

Scriitorul Alex Mihai Stoenescu a povestit că prin anii 1975 – 1976 au început să apară mai multe semnale asupra unei idei ciudate despre originile poporului român.

„Și anume că, în realitate, poporul român se trage din traci sau numai din traci. Nu se trage din romani, ci dintr-un popor trac, care a fost nevoit să învețe limba latină și apoi, prin conviețuire cu slavii, s-a constituit în poporul român. Dar, esența lui etnică, de sânge, pentru că acestea erau teoriile ultranaționaliste, este tracică. Deci românii nu numai că se trag din traci. Dar, de fapt, comportamentul poporului român și mentalitatea acestora, provin de la ei”, a mai spus Alex Mihai Stoenescu.

De unde a venit pornirea lui Ceaușescu

Istoricul a mai subliniat că a făcut mai multe cercetări pentru a înțelege de unde a venit pornirea lui Ceaușescu în legătură cu tracismul. Dar și de ce era nevoie să se declare că românii sunt traci și nu romani.

„Mai întâi se cunoaște faptul că în România, și mai ales în aspectele doctrinare ale regimului comunist al lui Ceaușescu din anii 1970, s-a regăsit și această idee a recuperării valorilor românești din străinătate. Și, în primul rând, a marilor personalități. Atunci îi aveam pe Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu. Erau mari personalități românești care s-au dezvoltat și au devenit personalități mondiale în Occident. Iar Ceaușescu a declarat că țara trebuia să se apropie de ei”, a mai precizat Alex Mihai Stoenescu.

Decizia fostului dictator

Conform spuselor istoricului, decizia lui Nicolae Ceaușescu avea, în final, scopuri politice. Pentru că nu era vorba despre imaginea României, ci despre imaginea socialismului învingător și, mai ales, a lui Nicolae Ceaușescu.

„Este documentat faptul că acest lider comunist a fost primit la cel mai înalt nivel la Casa Albă. A fost primit în Marea Britanie și plimbat cu trăsura reginei și prin tot felul de locuri cu toate că era conducătorul unui regim comunism”, a mai explicat Alex Mihai Stoenescu.

Ediția integrală a podcastului „Evenimentul Istoric” de vineri, 13 septembrie, poate fi vizionată aici.

Revista presei
Furtuna de zăpadă