Evenimentul Zilei > Actualitate > Cezar Preda: „Ne certăm pentru nişte funcţii grase”
Cezar Preda: „Ne certăm pentru nişte funcţii grase”

Cezar Preda: „Ne certăm pentru nişte funcţii grase”

Parlamentul şi-a suspendat lucrările după trei ore de certuri, fără să fi reuşit să valideze numirea celor şase consilieri ai Curţii de Conturi. Exasperat, deputatul PDL Cezar Preda a denunţat cauzele blocajului: "ideea dacă a fost pus al nostru sau nu".

"Asistăm de două ore la nişte dezbateri care au ajuns în străfundurile procedurii parlamentare. Pentru ce? Pentru nişte funcţii grase într-una din instituţiile statului. Pentru nişte funcţii plătite cu salarii de mii şi zeci de mii de euro. Asta este!", a pus degetul pe rană deputatul PDL Cezar Preda, după ce senatorii şi deputaţii s-au întors dintr-o prelungită pauză de consultări, în care nu au reuşit să ajungă la un punct de vedere comun. "Am reuşit să votăm înfiinţarea unui minister care va fi benefic pentru toată lumea (Ministerul Afacerilor Europene – n.n.), şi de trei ore ne certăm pe ideea dacă a fost pus al nostru sau nu", a mai spus Preda.
Opoziţia voia şi ea un reprezentant
Deşi nu au recunoscut-o decât spre final, reprezentanţii opoziţiei s-au supărat că printre cei şase consilieri ce ce urmează să fie numiţi la Curtea de Conturi nu se află niciun nume propus de PSD sau PNL.
În timpul discursului său pe procedură, deputatul PSD, Adrian Năstase, a făcut "o paranteză" arătând că printre cele şase propuneri nu se găseşte niciuna făcută de opoziţie. În replică, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a susţinut că la negocierile dintre lideri s-a făcut propunerea de cinci plus unu, adică să-i revină şi opoziţiei un loc, propunere respinsă însă de reprezentanţii PSD şi PNL. "Atunci aţi refuzat oferta. Aţi spus: < luaţi voi tot!> ", a spus Toader. În cele din urmă, spiritele s-au mai liniştit, iar decizia a fost amânată, luni urmând să fie convocate Birouri reunite unde să fie trnnşată problema.
Pe lista propunerilor pentru Curtea de Conturi sunt: Ion Hurjeu, Carmen Stănescu, Lucian Negrean şi Pelea Aurora Marta – propuşi de PDL, Petru Lakatos – UDMR şi Ion Anton – UNPR.
Cu cvorum sau fără
Opoziţia invocase, ca viciu de procedură, faptul că raportul întocmit de comisiile reunite de buget este fals, mai exact că acesta a fost redactat fără ca în sală să fie îndeplinit cvorumul.
"S-a distribuit un raport realizat în condiţii de fals şi uz de fals. Dimineaţă la comisie eu am atras atenţia că, potrivit Regulamentului, comisia nu poate lucra decât în cvorum şi am anunţat că parlamentarii USL au părăsit sala. În consecinţă, comisia de la Senat a rămas fără cvorum. Cu toate acestea vi se înaintează un raport care se consideră valid. Cer plenului scoaterea acestuia de pe ordinea de zi", a spus Nicolăescu.
În schimb, democrat-liberalii Ioan Oltean şi Mircea Toader au solicitat dezbaterea raportului. Mai mult, Oltean a susţinut că orice fel de discuţie pe marginea raportului este inutilă şi i-a invitat pe cei care contestă chestiuni de procedură să o facă la instituţiile abilitate.
Preşedintele comisiei de buget din Senat, Ovidiu Marian, a admis şi el că la şedinţa comisiei nu au fost prezenţi reprezentanţii PNL şi PSD.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News