Ceapă caramelizată cu sos aromat, deliciu în postul Crăciunului

Ceapă caramelizată cu sos aromat, deliciu în postul Crăciunului Sursă foto: savoriurbane.com

Ceapă marinată și gratinată la cuptor. Cum se face ceapa coaptă mai mult sau mai puțin picantă? Ceapă rumenită cu sos Tabasco Chipotle sau sos barbecue de casă.

Ceapă caramelizată cu sos aromat, coaptă la cuptor. O ceapă marinată cu sos picant de ardei cu aroma de fum, cum este Tabasco Chipotle. Rezultatul este spectaculos.!

Ingrediente ceapă caramelizată

Dintr-o ceapă mare de tot ies cam 2 porții de ceapă caramelizată. Dar e bine să socotiți o ceapă medie de persoană. Pentru pentru că iese senzațională.

Ne puteți urmări și pe Google News
1 ceapă mare sare piper ierburi aromatice uscate 50 g ulei de măsline 2 linguri zeamă de lămâie cateva picături de tabasco Chipotle un pic de zahăr brun cimbru proaspăt

Mod de preparare

Pentru a pregăti ceapă caramelizată, am așezat cepele crude  într-un vas termorezistent si le-am masat bine cu zeama de lămâie. Apoi le-am sărat și piperat și le-am presărat cu niște ierburi aromatice (oregano, busuioc, cimbru). Le-am stropit cu niste sos Tabascu Chipotle care se potrivește senzațional de bine. Sosul Tabasco Chipotle nu este foarte iute si are aroma plăcută (naturală) de ardei copți pe jar. Am acoperit tava cu o folie transparenta si am lăsat ceapa la marinat 2-3 ore la rece. Apoi am turnat și circa 2 cm de apă în tavă și am introdus tava în cuptorul preîncins la 200 C pentru 30 de minute. După trecerea celor 30 de minute am pus câte o felie zdravănă de unt pe ambele jumătăți de ceapă și am continuat coacerea. Cine ține post va unge ceapa cu ulei.
Ceapă caramelizată

Sursă foto: https://savoriurbane.com

Ceapă caramelizată. Coacerea

Am continuat coacerea cepelor la 200 C. După 10 minute am presărat cepele cu un pic de zahăr brun. După alte 10-15 minute la 200 C ceapa a fost gata. Aveți grijă să nu o ardeți!!

Ceapa caramelizată este gata și miroase excelent. Dacă aveți ceapă mai mică sau mai mare va trebuie să adaptați timpul de coacere. Trebuie să obțineți o ceapă moale și zemoasă cu suprafața ușor caramelizată.

Ceapa are exteriorul rumen și miezul moale și aromat. Deloc nu este iute! Sosul Tabasco Chipotle se potrivește la fix. Am mai presărat ceapa cu niște cimbru proaspăt.