Ceapa este ocolită de foarte mulți oameni pentru că o asociază cu plânsul, dar benefiicile ei asupra sănătății sunt incredibile. Nutriționiștii au declarat că este una dintre legumele care te scapă de boli înfiorătoare, printre care și Parkinson.
Ceapa vine la pachet cu o mulțime de beneficii pentru sănătatea ta. Este indicat să o adaugi în preparatele tale. Aceasta are un gust delicios și te scapă de mai multe boli dificile.
"Ceapa este super-sănătoasă", a declarat Victoria Jarzabkowski, nutriționist la Fitness Institute of Texas din cadrul Universității Texas din Austin. "Sunt surse excelente de vitamina C, compuși sulfuroși, flavonoide și substanțe fitochimice".
Substanțele fitochimice, sau fitonutrienții, sunt compuși care se găsesc în mod natural în fructe și legume și care sunt capabili să reacționeze cu organismul uman pentru a declanșa reacții sănătoase. Flavonoidele sunt responsabile de pigmenții din multe fructe și legume. Studiile au demonstrat că substanțele care se găsesc în ceapă reduc riscul Parkinsonului, bolii cardiovasculare și accidentelor vasculare.
O altă substanță importantă din ceapă este quercetina, care acționează ca un antioxidant și este un leac natural împotriva cancerului.
Ceapa, un miracol pentru sănătate
"De asemenea, ar putea avea beneficii pentru sănătatea inimii, deși trebuie făcute mai multe studii", a declarat Angela Lemond, nutriționist dietetician înregistrat din Plano, Texas, și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.
Quercetina are și alte beneficii minune, potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland. Îmbunătățește prostata și te scapă de tensiunea arterială. Alte substanțe fitochimice speciale din ceapă sunt disulfurile, trisulfurile, cepaenul și vinilditiinele. Acestea au o mulțime de proprietăți anticancerigene și antimicrobiene.
"Alimentele bogate în antioxidanți și aminoacizi permit organismului tău să funcționeze în mod optim", a spus Lemond. "Antioxidanții ajută la prevenirea daunelor și a cancerului. Aminoacizii sunt blocul de bază pentru proteine, iar proteinele sunt folosite în aproape toate funcțiile vitale din organism."
Sulfurile din ceapă sunt necesare pentru organismul tău. "Sulful este unul dintre cele mai comune minerale din corpul nostru care ajută la sinteza proteinelor și la construirea structurilor celulare", a spus Lemond.
"Îmi place să recomand consumul de ceapă pentru că adaugă aromă fără sare și zahăr", a spus Jarzabkowski. Pe lângă asta, ceapa are foarte puține calorii(45 pe porție) și nu conține grăsimi sau colesterol. O poți consuma și în cantăti mai mari.