Ceaiul verde, beneficii pe care foarte puțini le cunosc

Ceaiul verde, beneficii pe care foarte puțini le cunosc

După apă, ceaiul este cea mai consumată băutură la nivel mondial. Și pe bună dreptate: ceaiul este grozav pentru sănătate, în special varietatea verde. Mai multe beneficii ale ceaiului verde sunt susținute de cercetări solide.

De exemplu, influenceri din online laudă adesea ceaiul verde ca fiind „Ozempicul naturii”, sugerând că este la fel de eficient ca medicamentele pentru obezitate. Dacă această afirmație pare exagerată, este pentru că așa și este, spun cercetătorii.

Mai jos, aceștia explică ce arată știința despre rolul ceaiului verde în combaterea obezității și diabetului, îmbunătățirea sănătății inimii și creierului și lupta împotriva cancerului.

Unicornul ceaiurilor

Ceaiul verde poate fi deosebit de sănătos în comparație cu alte ceaiuri. În parte pentru că trece prin foarte puțină procesare până ajunge în ceștile noastre. Ceaiurile negre sunt fermentate. Ceaiul verde conține câteva tipuri de substanțe, dar cel numit EGCG este cel mai puternic în protejarea celulelor și combaterea inflamațiilor. „Asta face ca ceaiul verde să fie atât de special”, spune Laura Acosta, profesor asociat de nutriție la Universitatea din Florida.

Cum să-l consumi

Când ceaiul verde este proaspăt preparat, conține mai mult EGCG decât ceaiurile gata de amestecat sau pudrele de ceai verde. Pentru că variază mult în conținutul lor de EGCG, de la 2 la 200 mg per porție, spune Acosta. Dacă alegi varianta pudră, caută pachete care specifică conținutul de EGCG. După șase luni pe rafturile din cămară, pudrele își pierd 30-50% din substanâe, spune Acosta, ceea ce înseamnă mai puține beneficii pentru sănătate.

Consumă 2 până la 4 cești de ceai verde pe zi, spune Jeffrey Blumberg, profesor cercetător de științe ale nutriției la Universitatea Tufts. Asta, totuși, în funcție de sensibilitatea ta la cofeină. „Datele sugerează că beneficiile scad după cinci cești”, spune Marilyn Cornelis, profesor asociat de medicină preventivă la Universitatea Northwestern. „Mai mult nu este neapărat dăunător”, dar beneficiile încep să stagneze. Trebuie să menții acest consum pe o perioadă mai lungă – ani, nu zile. „În timp, va avea un efect cumulativ”, spune Acosta.

Gestionarea obezității

Deci, au dreptate TikTokerii când spun că poți înlocui medicamentele pentru obezitate cu o ceașcă mare de ceai? Nu te baza pe asta. Cercetările nu sunt la fel de clare cum sugerează rețelele sociale. O revizuire a cercetărilor din 2017 nu a găsit dovezi că ceaiul verde afectează nivelul glucozei din sânge. Totuși, Cornelis crede că ar putea „inhiba absorbția carbohidraților, ceea ce poate reduce nivelul de glucoză”. Alte studii au descoperit că ceaiul verde contribuie la senzația de sațietate și au condus la pierderea în greutate. „În teorie, ar putea ajuta la gestionarea obezității sau diabetului, dar avem nevoie de mult mai multe date pentru a susține acest lucru”, spune dr. Sara Ghoneim, gastroenterolog la Spitalul General din Massachusetts și purtător de cuvânt al Asociației Gastroenterologice Americane.

Trebuie atenție

Cercetările clinice despre ceaiul verde implică de obicei doze foarte mari de EGCG, folosind pastile în loc de băuturi. Aceste pastile „extract de ceai verde” sunt disponibile online și conțin până la 800 mg de EGCG. Dozele foarte mari pot dăuna ficatului dacă sunt luate regulat pe mulți ani. Dar cercetările sugerează că doar aproximativ 5% din oameni sunt vulnerabili la aceste efecte. „Cercetările de bază pe animale sugerează că dozele mari pot afecta ficatul”, dar poate doar în perioada de post alimentar, când ficatul este mai vulnerabil, spune Blumberg. Totuși, extractul poate omite unele dintre proprietățile benefice ale ceaiului.

„Încurajez consumul întregii băuturi”, spune Cornelis. Consumul excesiv de ceai verde poate provoca și greață sau reflux acid, adaugă Ghoneim, mai ales pentru cei sensibili la ceai. „Începe cu câteva cești și vezi cum te simți.” Efectele consumului a câteva cești pe zi ar fi foarte graduale, cum ar fi pierderea unui kilogram în 12 săptămâni. „Consumarea plantelor de ceai nu este ca un medicament. Nu va avea un efect copleșitor”, spune Carol Johnston, profesor de nutriție la Universitatea de Stat din Arizona. Dar aceasta nu este o scuză să lași jos ceașca, adaugă ea. „O pierdere lentă și moderată în greutate este cel mai sănătos tip de pierdere în greutate. Nu te aștepta să slăbești 10 kilograme în două săptămâni. Acesta este un proces pe viață.”

Prevenirea bolilor de inimă

Consumul regulat de ceai verde sprijină sănătatea inimii, în parte prin scăderea tensiunii arteriale, conform unei analize recente. Alte cercetări, co-autorate de Acosta, au arătat un efect similar la femeile aflate la menopauză. Ar putea reduce și colesterolul, a descoperit Cornelis. „A redus colesterolul rău și a crescut colesterolul bun”, spune ea. „Acest lucru poate sta la baza impactului benefic asupra bolilor cardiovasculare.” Studiile pe animale indică beneficii similare, deși Johnston observă că majoritatea cercetărilor pe oameni sugerează că doar 5% din substanțele ceaiului verde ajung efectiv în sistemul sanguin. „Se absoarbe greu”, spune ea. Dar există o soluție potențială: amestecă ceaiul verde cu surse de vitamina C, cum ar fi suc de lămâie sau căpșuni blenduite, care acționează sinergic cu ceaiul. „Vitamina C poate spori absorbția”, spune Johnston.

Protejarea sănătății creierului

Consumul de ceai verde este asociat cu un risc mai scăzut de boala Alzheimer și Parkinson. Sănătatea creierului este unul dintre „cele mai bine stabilite beneficii pentru sănătate” ale ceaiului verde, spune Acosta. Cofeina din ceai poate fi deosebit de utilă pentru a menține mintea ascuțită. Multe cercetări arată că cofeina îmbunătățește cogniția pe termen scurt, ceea ce poate avea un efect protector pe termen lung pentru consumatorii frecvenți, spune Cornelis. Cofeina blochează anumite receptori din creier care afectează dopamina, implicată în Parkinson, adaugă ea.

Ceaiul verde versus cafea

Ambele băuturi au apărători pasionați, dar este dificil să alegi un câștigător clar. Cafeaua are de două ori mai multă cofeină decât ceaiul, dar ceaiul verde conține mai mult L-teanină, un bloc de proteine care are un efect calmant și îmbunătățește concentrarea și atenția, spune Blumberg. Cel puțin un studiu a constatat că ceaiul verde, dar nu cafeaua, a fost asociat cu o mai bună cogniție pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Detoxifierea

O altă teorie care circulă pe internet este că ceaiul verde „detoxifică” organismul. Această idee nu este corectă, spune Acosta, deoarece EGCG poate deveni de fapt o toxină în sine. După ce EGCG stimulează adaptări sănătoase, organismul lucrează pentru a transforma și elimina acest compus pentru a evita să fie afectat. „Ceaiul verde este un antioxidant puternic”, spune Acosta, „dar detoxifierea este complet diferită.”

Lupta împotriva cancerului

Oamenii de pe rețelele sociale au făcut declarații îndrăznețe despre capacitatea ceaiului verde de a combate cancerul. Ce arată cercetările de fapt? În 2021, o revizuire amplă a găsit puține dovezi privind rolul ceaiului verde în prevenirea cancerului. Totuși, cercetările de laborator sugerează că EGCG blochează căile implicate în formarea tumorilor, spune dr. James Segars, cercetător în cancer și șeful unității de endocrinologie reproductivă la Johns Hopkins, scrie time.com.

Alte cercetări arată o asociere între ceaiul verde și un risc mai scăzut de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân, ovarian, de prostată și de gât. „Ar putea fi protector”, spune Acosta, ca parte a unui stil de viață sănătos în general.

 

Ne puteți urmări și pe Google News