Cea mai veche urmă de om din Europa, descoperită într-o peşteră din România

Cea mai veche urmă de om din Europa, descoperită într-o peşteră din România

O urmă făcută de piciorul unui om, descoperită într-o peşteră din România, a fost recunoscută de oamenii de ştiinţă ca fiind cea mai veche de pe continentul european.

Potrivit unui studiu publicat în revista American Journal of Physical Anthropology, urma este veche de peste 35.000 de ani, deşi iniţial s-a crezut că are vârsta de 10.000-15.000 de ani.

400 de urme au fost descoperite în anul 1965, în Peştera Ciub-Izbuc, la acea vreme cercetătorii considerând că ele au fost făcute de oamenii care au trăit în acel loc cu 10.000-15.000 de ani în urmă. Datarea lor a fost făcută prin asociere cu alte urme descoperite în peşteră, aparţinând unei specii de urs care a trăit acolo în perioada precizată, scrie ancient-origins.net.

Recent, David Webb, antropolog la Universitatea Kutztown, şi echipa sa au studiat un sfert din urmele descoperite acum aproape 50 de ani şi consideră că ele sunt mai vechi decât s-a estimat iniţial. Aceştia au descoperit mai multe oase ale unor urşi, îngropate sub urme, pe care le-au datat prin metode specifice şi au estimat că sunt vechi de aproape 36.500 de ani.

Potrivit acestor ultime cercetări, urmele descoperite în Peştera Ciuc-Izbuc sunt cele mai vechi descoperite vreodată în Europa şi recunoscute de specialişti. Cu toate acestea, există cercetători care susţin faptul că au fost descoperite altele mai vechi. De exemplu, în anul 2011, au fost găsite în Tanzania urme de om despre care se crede că sunt vechi de 120.000 de ani. Descoperirea nu a fost însă publicată în nicio revistă de specialitate, prin urmare nu este luată în considerare.

Ne puteți urmări și pe Google News