Cea mai veche pâine din lume, descoperită în Turcia

Cea mai veche pâine din lume, descoperită în Turcia Pâine / sursa: arhivă EVZ

Cercetătorii cred că această pâine cu drojdie găsită în situl neolitic Çatalhöyük din Turcia are o vechime de 8.600 de ani, fiind cea mai veche pâine din lume.

Arheologii au descoperit cea mai veche pâine din lume în situl neolitic din Turcia, Çatalhöyük. Pâinea fermentată, despre care se crede că ar avea 8.600 de ani, a fost descoperită lângă o structură de cuptor grav avariată în „Spațiul 66”, o secțiune a sitului.

Cea mai veche pâine

Descoperirea a dus la analiza artefactului de către Centrul de cercetare și aplicare a științei și tehnologiei (BİTAM) al Universității Necmettin Erbakan, care a concluzionat că este vorba de pâine fermentată datând din 6600 î.e.n.

Acest eveniment nu este interesant doar pentru descoperire în sine, ci și pentru dezvoltarea capacității tehnologice necesare pentru identificarea acesteia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Çatalhöyük este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din sudul Anatoliei, unde cercetătorii au considerat de mult timp că situl are o importanță remarcabilă, deoarece a fost printre primele locuri din lume în care a avut loc urbanizarea.

8.000 de oameni trăiau la Çatalhöyük

Colonizat pentru prima dată în anul 7400 î.e.n. și redescoperit în 1958 e.n., Çatalhöyük a fost cândva casa a aproximativ 8.000 de oameni, iar cercetătorii au identificat mai multe case din adobe și artefacte pe care aceștia le-au lăsat în urmă.

Cercetătorii au descoperit pungi de aer și reziduuri de plante în apropierea structurii cuptorului, ceea ce le-a întărit afirmațiile potrivit cărora aveau de-a face cu o mostră veche de pâine.

O analiză chimică a substanței a dezvăluit semne că aceasta era fermentată, sugerând că fusese amestecată și pregătită, dar niciodată coaptă.

paine veche

Sursp foto:

Ce a mai rămas din cea mai veche pâine

Descoperirea i-a determinat pe cercetătorii turci să recunoască contribuțiile sitului lor la istoria omenirii, deoarece se crede că este vorba despre cea mai veche pâine fermentată din lume. Descoperirea este o versiune în miniatură a unei pâini care a fermentat, păstrând amidonul, ceea ce o face unică.

Cercetătorii sunt, de asemenea, mândri de faptul că analiza pâinii a fost realizată în întregime în Turcia, spre deosebire de descoperirile anterioare trimise în străinătate pentru o analiză adecvată.

Tehnologia avansată ar putea duce la diagnostice mai precise ale structurilor chimice și fizice ale pâinii, potrivit allthatsinteresting.