Cea mai tare ARMATĂ din lume de care NU ai auzit!

Cea mai tare ARMATĂ din lume de care NU ai auzit!

Pe fundalul haosului instituit de administrația Obama în Orientul Mijlociu prin „Primăvara arabă”, un stat mic își încordează spectaculos mușchii: Emiratele Arabe Unite. Jocul său militar merită toată atenția.

Cândva cu o prezență ștearsă pe scena internațională, Emiratele își arată de ceva vreme ambițiile de a deveni o mare putere militară: achiziționează arme ultraperformante, a instituit serviciul militar obligatoriu, își mărește flotila aeriană de război și pe cea de blindate.

O țară cu mai puțin de 10 milioane de locuitori, EAU și-au demonstrat în ultima vreme disponibilitatea de a participa activ la intervențiile militare din zonă, observă Business Insider.

Cel mai important semnal a venit în august, când EAU au colaborat cu Egiptul pentru a bombarda milițiile care se bat pentru capitala Libanului; Emiratele cu contribuit cu 12 avioane la coaliția internațională care l-a dat jos de la putere pe Gaddafi în 2011; tot în 2011, a contribuit cu trupe la forța multinațională pentru a distruge o mișcarea populară pașnică ce protesta împotriva puterii din Bahrein. În plus, EAU sunt implicate activ în combaterea ISIS.

Emiratele se situează pe locul 15 în lume în ceea ce privește cheltuielile militare în anul 2013. Cheltuielile sale militare s-au dublat în ultimii zece ani. După Arabia Saudită, are cel mai mare buget militar dintre țările petroliere din Golf, cu peste 14 miliarde de dolari.

De asemenea, EAU ambiționează să devinăîn 2015 al treilea mare importator de armament din lume. O rețea de mici state monarhice, printre care Dubai sau Abu-Dabi, constituie noua putere militară care se ridică în Orient.

EAU au știut să-și combine politica de înarmare galopantă cu o politică externă independentă. Nici Egiptul, nici EAU nu au informat Statele Unite asupra loviturilor anti-islamiste în Libia, ceea ce, potrivit AFP înseamnă un pas înainte pentru emanciparea regională.

În același timp, Statele Unite și Emiratele colaborează în războiul împotriva ISIS: este una dintre cele cinci țări arabe care contribuie la campania de lovituri aeriene împotriva grupului terorist, găzduind baze pentru avioanele australiene și americane.

EAU, Egipt, Kuweit și Arabia Saudită se află în negocieri pentru a forma o coaliție care „nu intenționează să intervină în Irak sau în Siria, ci pentru a acționa împotriva altor focare extremiste”, notează AP. Acestea ar fi în Libia și Yemen, unde milițiile înarmate de Iran fac legea, citează agenția surse oficiale egipetene.

Emiratele achiziționează vase și avioane din Statele Unite. A cumpărat ultima versiune F-16, cea mai modernă din întreaga lume, și este interesată de superaparatul F-35. Dar ambițiile EAU depășesc granițele Pământului: până în 2021, ele vor crea o agenție spațială pentru a trimite o sondă pe Marte.

Șeicii din Emirate, care văd în islamiști o amenințare la adresa ordinii politice din Orientul Mijlociu, sunt foarte atenți și la ce se întâmplă la ei acasă: „Primăvara arabă” a demonstrat că nici una dintre regiuni nu este perfect sigură de atacul extremiștilor. Puterea a înăsprit regimul intern, arestând 12 activiști islamiști și exilând alți câțiva. În plus, a instituit serviciul militar obligatoriu pentru toți bărbații între 18 și 30 de ani.