Cea mai periculoasă femeie din Germania. Vrea controale la frontieră ca pe timpul Războiului Rece şi împuşcarea migranţilor. Între timp, un nou Goebbels se ridică din landul Turingia

Cea mai periculoasă femeie din Germania. Vrea controale la frontieră ca pe timpul Războiului Rece şi împuşcarea migranţilor. Între timp, un nou Goebbels se ridică din landul Turingia

După un week-end furtunos, cu declaraţii incendiare, extrema-dreaptă pare să aibă potenţial să zdruncine scaunul aparent de neclintit al cancelarului german Angela Merkel. O altă femeie, mai tânără şi cu discurs “vitriolic”, adaptat situaţiei incendiare din Germania, vine puternic din urmă. Frauke Petry, lidera în vârstă de 40 de ani a partidului Alternativa pentru Germania, cere controale la frontiere ca-n vremea Războiului Rece şi împuşcarea celor care încearcă să treacă ilegal graniţa. În acelaşi timp, un alt lider hipnotizează landurile din est cu un discurs xenofob şi naţionalist agresiv despre care specialiştii spun că ar fi chiar mai bun ca a lui Goebbels, liderul propagandei naziste.

Corespondentul cotidianului britanic The Independent la Berlin scrie că Frauke Petry şi formaţiunea sa politică xenofobă – Alternativ fur Deutschland (AfD) par să se bucure de o importantă susţinere populară, de care niciun alt partid de extremă-dreaptă, anti-migraţionist şi eurosceptic nu s-a mai bucurat recent. Întâlnirea de lucru de la Hanovra de week-endul trecut a ajuns pe primele pagini ale ziarelor  după ce Frauke Petry a bătut cu pumnul în masă, solicitând reintroducerea de controale riguroase la frontiere şi împuşcarea migranţilor care încearcă să intre ilegal pe teritoriul Germaniei. “Poliţia trebuie să oprească fluxul de migranţi care trec fraudulos graniţa cu Austria. Iar dacă este necesar, să folosească armele. Asta spune şi legea…Nu aş vrea să ajungem aici, dar se pare că este singura soluţie care ne-a mai rămas”, a precizat Frauke Petry.

Jurnaliştii apreciază că aceste declaraţii incendiare sunt, de departe, cel mai dur şi mai extrem răspuns dat politicii imigraţioniste a actualului cancelar german Angela Merkel, graţie căreia peste 1,1 milioane de migranţi au fost lăsaţi să intre pe teritoriul Germaniei numai pe parcursul lui 2015. Un sondaj realizat recent indica faptul că cel puţin 40% dintre nemţi îşi doresc ca Merkel să demisioneze.

Pe fondul nemulţumirii populare şi cu discurs caracterizat de unii drept “vitriolic”, AfD, care deţine deja cinci fotolii în Parlamentul de stat german, are şanse foarte mari să obţină un număr important de locuri în parlamentele regionale din Baden-Württemberg, Rhineland-Palatinate şi Saxony Anhalt, zone în care sondajele o creditează cu cel puţin 15% din voturi.

Între timp, după presiuni uriaşe şi critici virulente (unele chiar privitoare la sănătatea sa psihică), Angela Merkel şi-a nuanţat discursul cu privire la refugiaţi. "Trebuie să le spunem oamenilor că este vorba despre un statut de rezidență temporară și că ne așteptăm ca, odată ce va fi din nou pace în Siria, odată ce gruparea Statul Islamic va fi învinsă în Irak, să se întoarcă în țările lor de origine ", a declarat Merkel la o reuniune a membrilor CDU din landul Mecklenburg — Pomerania Inferioară.

De altfel, declaraţiile “vitriolice” ale doamnei Petry au stârnit un val de critici. Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel a solicitat ca AfD să fie supravegheat de serviciile germane de informaţii. “Locul AfD este în rapoartele serviciilor de informaţii şi nu la televizor", a precizat Gabriel pentru ziarul Bild am Sonntag, adâugând că este de necrezut că astfel de partide îşi pot răspândi sloganurile pe posture publice. La rândul său, sindicatul poliţiei germane a calificat respectivele declaraţii “inumane şi radicale”, precizând că ofiţerii nu vor împuşca niciodată migranţi. În total 1.005 atacuri au fost comise anul trecut, în Germania, asupra locurilor în care sunt găzduiţi refugiaţi - de cinci ori mai multe decât în 2014.

Frauke Petry, absolventa unei prestigioase universităţi din Marea Britanie, a ajuns în fruntea partidului printr-un  puci intern care a dus la înlăturarea foştilor lideri a căror principală lozincă era opoziţia faţă de moneda unică europeană. Din momentul preluării conducerii, Petry şi restul liderilor au “rebranduit”  AfD-ul, transformându-l într-o formaţiune anti-migraţionistă care a speculat la maxim atacurile de la Koln împotriva femeilor, din noaptea de Anul nou, şi ai căror autori au fost în mare parte migranţi marocani şi algerieni. Potrivit The Independent, partidul AfD - al cărei princial slogan este “Merkel trebuie să plece”, avertizând că identitatea şi cultura Germaniei vor fi distruse de migranţi în viitorul apropiat – ar obţine 12% din voturi la nivel naţional daca mâine ar avea loc alegerile generale, situaţie care îl plasează pe cea de-a treia poziţie în preferinţele electoratului.

Profesorul Hajo Funke, analist specializat în extrema dreaptă germană, spune că Petry nu poate să ajungă prea departe. “În acest moment este folosită doar pentru punerea pietrei de temelie a extremei drepte”, consideră Funke care mai spune că radicala politiciană riscă să fie eclipsată curând de oratorul Björn Höcke, colegul său de partid şi lider al landului Turingia, al cărui discurs este comparat adesea cu cel al fiorosului propagandistul nazist Joseph Goebbels.

Discursurile lui Höcke adună de regulă peste 8000 de suporteri. “Ani de zile apariţia unui politician precum Björn Höcke părea imposibilă. Iată că, între timp, imposibilul a devenit posibil”, scrie ziarul Die Welt.

“Mă tem pentru ţara mea. Mă simt un străin în propria ţară. Turnura catastrofală pe care au luat-o lucrurile trebuie să înceteze imediat”, declara Björn Höcke, săptămâna trecută, avertizând că migranţii reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa culturii şi poporului german din ultima mie de ani.