Cea mai mare provocare din istoria serviciilor secrete. Cine i-a atacat pe diplomații și spionii americani fără să folosească arme convenționale

Cea mai mare provocare din istoria serviciilor secrete. Cine i-a atacat pe diplomații și spionii americani fără să folosească arme convenționale

Rămân mari semne de întrebare legate de sindromul „Havana”, după ce primele simptome au fost reclamate în anul 2016 de mai mulți oficiali americani de la Havana.

O boală enigmatică, botezată sindromul „Havana”, de care au suferit mai mulți oficiali americani, este studiată de doctori, oameni de știință, agenții de informații și oficiali guvernamentali ai Statelor Unite ale Americi (SUA).

Diplomați și spioni americani au avut probleme din cauza acestui sindrom, despre care unii spun că ar reprezenta „o declarație de război”. Primul simptom a fost cel al unui bâzâit auzit în urechi. Persoanele afectate l-au descris ca fiind un „bâzâit”, „scrâșnet metalic” sau un „strigăt sâcâitor”.

Mari semne de întrebare legate de sindromul „Havana”

O femeie a a vorbit despre un zumzet scăzut și o presiune intensă în craniu. O altă persoană a simțit o durere bruscă, de mare intensitate. Cei care nu au auzit sunete au simțit căldură sau presiune. Unele dintre persoanele afectate au rămas cu amețeli și oboseală luni întregi.

„Sindromul Havana” a apărut pentru prima dată în Cuba, în anul 2016. Primele cazuri au fost cele ale unor ofițeri CIA. La început nu s-a știut despre ele, pentru că au rămas secrete. Dar, informațiile au răsuflat și au ajuns în atenția publică a ieșit la lumină. 26 de angajați ai Ambasadei din Cuba și membri ai familiilor lor au raportat o mare varietate de simptome.

La cinci ani distanță, sunt sute de astfel de cazuri raporate în toată lumea. Iar problema se răsfrânge asupra capacității americanilor de a mai opera în zone sensibile de spionaj sau diplomatice. Specialiștii din domeniul securității naționale a SUA încearcă de mai multă vreme să afle despre ce este vorba. Un oficial a vorbit despre cea mai dificilă provocare cu care s-au confruntat vreodată serviciile de infomații.

Microundele ar putea să fie cauza

Dovezile au fost greu de găsit și evazive și au născut teorii care se bat cap în cap. Unii cred că e o boală psihică, alții spun că ar fi vorba despre o armă secretă. Specialiștii iau în calcul și microundele pentru atacul la care au fost supuși oficialii americani, conform BBC.

În 2015, relațiile dintre SUA și Cuba s-au detensionat. Dar, după doi ani, angajații Ambasadei SUA de la Havana au fost chemați acasă, pentru ca sănătatea să nu le fie pusă în pericol. Suspiciunile asupra cubanezilor s-au risipit după ce cazuri asemănătoare au apărut în toată lumea.

James Lin, profesor la Universitatea din Illinois, a citit rapoarte despre sunetele misterioase din Havana și a mers pe pista microundele. Ideea sa s-a bazat nu doar pe cercetarea teoretică, ci și pe experiența de primă mână. Cu câteva decenii mai devreme, auzise chiar el sunetele.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au existat mărturii despre oameni care puteau auzi sunete atunci când un radar din apropiere a era pornit și trimitea microunde în aer. În 1961, o lucrare a doctorului Allen Frey susținea că sunetele erau cauzate de interacțiunile microundelor cu sistemul nervos, ducând la termenul „Efectul Frey”. Dar cauzele exacte - și implicațiile - au rămas misterioase.

Rușii au făcut astfel de experimente în timpul Războiului Rece. Dar, subiectul stătea într-un butoi cu apă de mare sărată, cu capul în afară. Atunci microundele erau lansate asupra creierului său.

Încă din anii '70 americanii se temeau de asemenea atacuri

În anii '70, americanii erau îngrijorați pentru că microundele sovietice ar putea fi utilizate pentru a afecta funcțiile creierului sau pentru a induce sunete pentru efect psihologic.

25 de ani, Ambasada SUA de la Moscova a fost asediată de un fascicul larg, invizibil, de microunde de nivel scăzut. A devenit cunoscut sub numele de „semnalul Moscova”. Dar majoritatea celor care lucrau acolo nu știau nimic.

„Am încercat să ne dăm seama care ar putea fi scopul său”, spunea Jack Matlock, fost oficial la ambasadă la mijlocul anilor '70.

Probleme asemănătoare cu cele de la Havana au fost și în China. Departamentul de Stat și CIA nu au reușit să comunice între ele, iar scepticismul echipelor lor medicale interne a provocat tensiuni.

Deficiențe de comunicare între instituții

Departamentul de Stat a considerat că doar unul din cele nouă cazuri din China corespundea criteriilor pentru „sindromul Havana”. Ceilalți 8 au rămas cu senzația că ar fi acuzați că au inventat simptomele. Au început o luptă în justiție care nu s-a încheiat nici azi.

Unii dintre cei afectați de „sindromul Havana” s-au adresat lui Mark Zaid, un avocat specializat în cazuri de securitate națională. Acum acționează pentru peste 20 de angajați guvernamentali, jumătate din comunitatea de informații. Avocatul Mark Zaid a afirmat că astfel de cazuri ar putea să fi fost înregistrate mulți ani, dar ele au fost ținute sub tăcere de Guvern.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News