Cea mai mare OPERAŢIUNE amfibie din istorie. Imagini inedite cu debarcarea DIN NORMANDIA | VIDEO

Cea mai mare OPERAŢIUNE amfibie din istorie. Imagini inedite cu debarcarea DIN NORMANDIA | VIDEO

Unul dintre momentele de cotitură în istoria omenirii: "Ziua Z"...

În dimineaţa zilei de 6 iunie 1944, Aliaţii debarcau în Normandia, după mai multe luni de pregătiri militare şi îndelungi tratative diplomatice având drept obiectiv lovitura de graţie destinată nazismului.

Contribuţie majoră

"Overlord" rămâne şi astăzi cea mai mare operaţiune amfibie desfăşurată vreodată în istoria militară. Potrivit analiştilor militari, de succesul ei depindea  deschiderea celui de-al doilea front în Europa şi înfrângerea Germaniei naziste.

19 şefi de state şi mulţi invitaţi se vor afla în Normandia pentru a celebra împlinirea a 70 de ani de la debarcarea, în 1944, a forţelor aliate. La ceremoniile din acest an au fost invitaţi, pentru prima oară, reprezentanţii tuturor ţărilor care şi-au adus contribuţia la înfrângerea nazismului, inclusiv Vladimir Putin. Prezenţa liderului rus este însă subiectul unor dezbateri aprinse  în cadrul unor programe politice ale posturilor de televiziune franceze. Unii analişti politici şi jurnalişti considerând că, chiar  dacă, într-adevăr, Rusia a avut o contribuţie majoră la zdrobirea nazismului (a pierdut 20 milioane de oameni), nu Vladimir Putin este cel ce trebuia invitat la ceremoniile din acest an din Normandia.

Atacuri masive

Forţele aliate şi-au repetat rolurile desemnate pentru „Ziua Z” timp de mai multe luni înainte de declanşarea invaziei. Invazia din Normandia a început cu acţiunile aeropurtate ale trupelor de paraşutişti şi ale infanteriei transportate cu planoare şi cu atacuri masive ale aviaţiei, artileriei navale, din noaptea de 5/6 iunie. În dimineaţa zilei de 6 iunie a fost declanşată acţiunea amfibie de debarcare pe plajele Normandiei. Forţele destinate acţiunii au început deplasarea în „Ziua Z” din porturile de pe coastele sudice ale Angliei, cel mai important dintre ele fiind Portsmouth. Bătălia din Normandia a continuat pentru mai mult de două luni, trecând prin fazele de stabilire, extindere a capetelor de pod şi mai apoi de eliberare a teritoriului Normandiei. Aceste acţiuni au dus la închiderea pungii de la Falaise şi la eliberarea Parisului la sfârşitul luni august 1944.

Bătălia din Normandia a fost descrisă de Adolf Hitler astfel: „În răsărit, imensitatea spaţiilor ne va .... permite o pierdere de teritoriu ... fără ca şansele de supravieţuire ale Germaniei să sufere o lovitură mortală. Nu acelaşi lucru se întâmplă în Occident! Dacă inamicul va avea succes aici ... vor urma consecinţe de proporţii uriaşe în foarte scurt timp”.

Prognoza meteo

Factorul final care a determinat data declanşării debarcării a fost prognoza meteorologică! În această fază a luptelor, submarinele germane fuseseră practic alungate din Atlantic,[iar staţia lor meteorologică din Groenlanda fusese închisă. Aliaţii aveau un avantaj major în cunoaşterea condiţiilor meteo din Atlantic, ceea ce s-a dovedit decisiv. Pentru desfăşurarea în bune condiţii a debarcării, era nevoie atât de lună plină cât şi de maree puternică, ceea ce limita perioada propice de atac la numai câteva zile în fiecare lună. Eisenhower a ales ziua de 5 iunie ca dată probabilă de declanşare a atacului. Vremea fusese bună de-a lungul celei mai mari părţi a lunii mai, dar se deteriorase rapid la începutul lunii iunie. Pe 4 iunie, condiţiile meteo erau clar nepotrivite pentru debarcare: vântul şi valurile înalte făceau imposibilă lansarea vaselor de debarcare, iar plafonul jos al norilor împiedica aviatorii să-şi identifice ţintele. Convoaiele de trupe, care se aflau deja în marş, au fost obligate să se retragă la adăpost în golfurile şi porturile de pe coasta de sud a Angliei.

Părea că este posibil ca întreaga acţiune să fie anulată, iar trupele reîntoarse în taberele lor (o uriaşă încurcătură, cauzată de unităţile din al doilea val de invazie, care se îndreptau spre porturile de îmbarcare). Următoarea perioadă cu lună plină avea să fie peste aproape o lună. Pe data de 5 iunie a fost convocată o ședință la cartierul general al lui Eisenhower, în timpul căreia meteorologul-şef căpitanul J.M. Stagg a declarat că pentru ziua de 6 iunie se prevede o scurtă perioadă de îmbunătăţire a vremii. Bernard Montgomery şi Şeful Statului Major Aliat, generalul Walter Bedell Smith, doreau să se declanşeze invazia. Amiralul Ramsay era favorabil la limită. Bazându-se pe prognoza meteorologului său, Eisenhower a ordonat declanşarea invaziei. Martori oculari încă în viaţă au relatat că în ziua atacului, 6 iunie 1944, aliaţii au angajat 7.000 de nave de război de toate dimensiunile, 250.000 de militari şi mii de avioane. Operaţiunea s-a derulat pe cinci plaje purtând denumiri convenţionale:  Utah, Omaha - unde au debarcat americanii, Gold, Juno şi Sword - unde au debarcat britanicii şi canadienii.

Mesaje faimoase

Ca un fapt inedit, printre lucrurile remarcabile legate de acest eveniment se numără şi faptul că Aliaţii au folosit o multitudine de nume de cod pentru diferitele operaţiuni ale invaziei. Overlord era numele destinat concentrării de trupe pe continent. Prima fază, de stabilire a unui cap de pod sigur, a fost codificat Neptune. Diferitele facţiuni ale Rezistenţei Franceze (cunoscută şi ca Maquis) au fost incluse în planurile Operaţiunii Overlord. Prin intermediul Statului major de al Rezistenţei de la Londra (EMFFI), care controla, cel teoretic, toate grupurile de rezistenţă, Direcţia de Operaţiuni Speciale a organizat o campanie masivă de sabotaje. Membrii rezistenţei au fost anunţaţi să intre în acţiune prin intermediul „mesajelor personale” transmise de BBC în timpul emisiunilor în limba franceză. Multe dintre aceste mesaje erau fără niciun sens şi erau folosite pentru camuflarea mesajelor care aveau o adevărată semnificaţie.

În valul de mesaje aparent fără niciun înţeles emise în timpul emisiunii BBC de la ora 21:00 pe 5 iunie, au existat şi instrucțiuni codificate precum „Les carottes sont cuites” („Morcovii sunt gătiţi”) şi „Les dés sont jetés” („Zarurile au fost aruncate”). Există o pereche faimoasă de mesaje care sunt considerate în mod greşit ca fiind o chemare generală la arme a Rezistenţei. Cu câteva zile înaintea „Zilei Z”, a fost transmis primul vers uşor modificat din poemul lui Verlaine  (de fapt este o referire la un cântec al lui Trenet, inspirat din versurile lui Verlaine): „Les sanglots longs des violons de l'automne” („Suspinul lung al viorilor toamnei”), ordonând luptătorilor din reţeaua „Ventrilogul” din regiunea Orléans să atace ţinte feroviare în următoarele zile. Următorul vers „Bercent mon coeur d'une langueur monotone” („Îmi mângâie inima cu O melancolie monotonă”), transmis pe 5 iunie, însemna că atacul trebuie executat imediat.

Pe 5 iunie 1944, la orele 9.45, Eisenhower a zis: „Marţi, 6 iunie va fi Ziua Z”. La orele 21 (5 iunie) „Marea armată" a pornit spre Europa ocupată. Înainte cu puţin de orele 22, pe deasupra flotei în marş a trecut ultima formaţie aeriană, lansând 3 puncte luminoase şi o linie, litera V, iniţiala cuvântului „VICTORIE"...