Orson Welles s-a bucurat de multă celebritate în jurul anilor 1940, în Statele Unite. Regizorul american i-a făcut pe toți oamenii să creadă că Pământul o să fie invadat de extratereștrii.
O minciună de proporții. Orson Welles (1915 – 1985) este unul dintre cele mai importane nume din industria cinematografică și de divertisment din SUA. Mulți dintre specialiștii din domeniu au spus despre acesta că este un geniu. Welles este regizorul celebrului film „Cetățeanul Kane”, considerat unul dintre cele mai importante din istorie. Welles nu a execelat doar în domeniul cinematografic, el a avea și calitățile necesare unui actor.
O minciună istorică
Regizorul a fost protagonistul unui moment care va rămâne în istorie. El a pus în scenă, la radio, romanul „Războiul lumilor” al scriitorului britanic H.G. Wells. Printre filmele făcute după această carte se numără și cea din 2005, unde Tom Cruise joacă rolul principal. Audiențele realizate de postul de radio CBS, în SUA, în anul 1938 erau foarte mari. Welles a pus în scenă, în seara zilei de 30 octombrie, o parte din romanul amintit.
Ascultătorii au fost convinși că America este invadată de extratereștrii, iar emisiunea fost întreruptă brusc. Mai mult decât atât, a fost difuzată știrea de breaking news: „Pe planeta Marte s-a produs o explozie, în urma căreia nori de gaze se îndreaptă spre Pământ”. Programul a continuat cu muzică, dar a fost întrerupt de o nouă știre care anunța că un obiect neobișnuit a fost văzut pe un câmp din New Jersey.
Știrile care au speriat întreaga planetă
În spatele celor două știri se afla Orson Welles, care a adaptat romanul „Războiul lumilor” în timpul emisiunii radio. În această carte este vorba de o invazie extraterestră. Ulterior, mii de americani s-au speriat și au ieșit pe străzu pentru a se ascunde. Regizorul nu a vrut să inducă panică în rândul populației americani, ci a dorit să facă o adaptare cât mai realistă a cărții.
Unii americani au sunat la poliție și au spus că văd nori negri de fum, care ar proveni de la extratereștri. Alte persoane chiar au spus că au văzut marțieni. Multe ziare au susținut că toată această poveste este un mit, iar isteria în masă nu ar fi fost chiar atât de mare. Scopul poveștii ar fi fost discreditarea radioului ca sursă de informare pentru că în acea perioadă ziarele încercau să rămână principalul mijloc de comunicare a informațiilor.