Cea mai mare bancă locală: PIERDERE a jumătate de miliard de euro, la nouă luni

Cea mai mare bancă locală: PIERDERE a jumătate de miliard de euro, la nouă luni

Banca Comercială Română, cea mai mare instituție de credit de pe piața locală, a înregistrat în primele nouă luni o pierdere netă de 545,9 milioane de euro, din cauza provizionării crescute, a anunțat astăzi banca.

Banca a înregistrat un profit operaţional de 1,569 miliarde lei (352,5 milioane euro), în nouă luni din 2014, şi un rezultat net din tranzacţionare care mai mic cu 16,8%, până la 281,3 milioane de lei (63,2 milioane de euro), pe fondul tranzacţiilor FX (forex) mai scăzute, a mai anunțat BCR. 

„Rezultatul net din primele nouă luni ale anului este influenţat în mod semnificativ de o majorare substanţială a provizioanelor de risc, având în vedere faptul că am angajat toate eforturile pentru a derula o curăţare extinsă a portofoliului de credite neperformante. Până la finalul anului, obiectivul nostru este să reducem portofoliul de credite neperformante de la un sfert până la jumătate, în funcţie de condiţiile pieţei”, a explicat Tomas Spurny, CEO al BCR. 

Curăţarea extinsă a bilanţului a dus la o rată a creditelor neperformante în scădere cu 10%. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Creștere de 40% a ipotecarelor pentru persoane fizice

Pe segmentul de afaceri retail, volumul împrumuturilor ipotecare s-a majorat cu 390% iar cel al creditelor de consum cu 80%. 

„Soldul creditelor performante a crescut la aproximativ 17,1 miliarde lei, cu o tendinţă de consolidare a volumului de credite nou acordate care contrabalansează volumele creditelor rambursate sau care ajung la maturitate. La 9,1 miliarde lei portofoliul de credite imobiliare a crescut satisfăcător faţă de 8,6 miliarde lei la sfârşitul anului 2013. Portofoliul general de credite acordate în moneda locală a crescut la 6,6 miliarde de lei în comparaţie cu 5,5 miliarde de lei la sfârşitul anului 2013”, scrie în comunicat. 

În ceea ce privește creditarea companiilor, portofoliul de credite performante a crescut uşor la aproximativ 12,2 miliarde lei, trimestrul 3 2014 fiind primul trimestru din ultimul an când soldul general al creditelor a crescut faţă de trimestrul precedent. 

„Această creştere a fost generată în special de avansul numărului de credite nou acordate clienţilor din sectoare precum energia, agricultura, construcţii, farmacie & sănătate, industrie, IT&C”, scrie în comunicatul băncii. 

Venitul net din comisioane a crescut cu 4,8%, atingând valoarea de 540,2 milioane de lei (121,4 milioane de euro), de la 515,4 milioane de lei (116,9 milioane de euro) la 9 luni în 2013, datorită concentrării continue pe serviciile de tranzacţii bancare, trecerea la operaţiunile fără numerar şi preferinţa clienţilor pentru soluţii alternative de investiţii şi produse de asigurare.