În fiecare an, pe 9 martie, se sărbătoreşte Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevasta.
În această zi se comemorează uciderea celor 40 de mucenici care trăiau pe vremea Împăratului Licinius şi care au fost martirizaţi pentru că au refuzat să renunţe la credința creștină.
În ziua de Mucenici, conform, tradiţiei, bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare cu vin roşu, vin ce reprezintă jertfa celor 40 de Mucenici, cei ce nu pot bea cele 40 de pahare, trebuie măcar să fie stropiţi cu vin, pentru a avea sănătate şi putere de muncă peste an.
Femeile pregătesc 40 de mucenici. În unele zone se fac dintr-un aluat, în forma cifrei 8, care se fierbe într-o zeamă dulce în care se pune miere, zahăr, nucă măcinată, scorţişoare şi alte mirodenii.Aceasta amintește de lacul închețat în care au fost torturați mucenicii, iar bucățelele de aluat au forma unor omuleți, închipuind siluetele sfinților.
În alte zone, în special în Moldova, mucenicii sunt făcuţi din aluat care se coace tot în forma cifrei 8. Se ung apoi cu miere şi se presară cu nucă măcinată.
EVZ vă prezintă cea mai bună reţetă de mucenici copţi. Ingredientele nu sunt de post (dar o puteţi adapta înlocuind sau scoţând ingredientele de dulce din reţetă), iar cantităţile sunt pentru două kilograme de făină.
Ingrediente:
- 2 kg de făină
- 8 ouă (pentru varianta de post eliminaţi din reţetă)
- 750 de grame de zahăr
- 500 ml lapte (pentru varianta de post înlocuiţi laptele cu apă)
- 200 g de grăsime (sau 1 şi jumătate de unt) (pentru varianta de post înlocuiţi grăsimea sau untul cu ulei)
- mirodenii
- 1 plic de vanilie
- esenţă de rom
- coajă de lămâie rasă
- nucă măcinată
- miere
În copaie sau în ligheanul în care pregătiţi aluatul, turnaţi făina şi faceţi loc în mijloc pentru a pregăti maiaua. Se pun:
- 2 linguri de zahăr
- 4 cuburi de drojdie
- 1/2 cană de lapte călduţ sau apă încălzită, dacă ţineţi postul
- un praf de sare
- făină cât cuprinde
Se amestecă până dispar cocoloaşele, se presară puţină făină deasupra şi se lasă la crescut în jur de 30 de minute.
Restul de lapte se încălzeşte cu restul de zahăr, 2 linguriţe de sare, coaja de lămâie, vanilie, esenţă de rom.
Se separă albuşul de gălbenuş. Gălbenuşurile se freacă cu un vârf de sare şi coajă de lămâie, iar albuşurile se bat spumă.
După ce a crescut maiaua, se frământă împreună cu laptele cu mirodenii, care trebuie să fie călduţ, gălbenuşurile bătute şi albuşurile spumă.
Spre final se adaugă grăsimea sau untul topit.
Se lasă la crescut în jur de 30 de minute, după care se iau bucăţi din aluat şi se împletesc în forma cifrei opt.
Formele de mucenici se lasă la crescut, iar înainte de a-i băga la cuptor se ung cu pensula înmuiată într-un ou bătut. Pentru varianta de post îi puteţi unge cu o pensula înmuiată în apa în care s-a dizolvat un pliculeţ de zahăr vanilat.
După ce s-au copt, se lasă să se răcească puţin. Se scot din tavă şi sunt tăvăliţi într-un castron plin cu sirop făcut din apă, zahăr şi un pic de esenţă de rom.
După ce se înmoaie un pic aluatul, mucenicii sunt daţi prin miere şi apoi se presară nucă măcinată pe deasupra.
Sunt delicioşi, iar mireasma mucenicilor copţi se împrăştie în toată casa. Se pot servi atât calzi (dacă nu mai aveţi răbdare), cât şi reci. Se păstrează foarte bine dacă îi aşezaţi pe un platou peste care puneţi folie de plastic.
Poftă bună! CITIŢI ŞI: Povestea minunată a Celor 40 de mucenici