Ce trebuie să știe românii înainte de a achiziționa un card de cumpărături

Ce trebuie să știe românii înainte de a achiziționa un card de cumpărături Sursa foto: Nejron | Dreamstime.com

Scumpirile din ultimele luni i-a făcut pe români să caute alternative pentru un trai decent. În timp ce unii au ales să reducă cheltuielile, alții au apelat la un serviciu bancar, care a devenit popular în România, în 2023. Care sunt avantajele, dar și riscurile acestui serviciu.

Băncile din România oferă clienților mai multe servicii, însă unul dintre ele a început să devină din ce în ce mai popular în ultimele luni. Este vorba despre cardul de cumpărături sau cel de credit, prin care românii pot obține sume de bani acordate pe o perioadă mai scurtă de timp, în funcție de contractul de creditate încheiat.

Mai multe bănci oferă acest serviciu, așa că românii pot alege. Specialiștii susțin că sunt anumite criterii pe care utilizatorii trebuie să le ia în calcul, cele mai importante fiind dobânzile și comisioanele percepute.

Utilizatorii acestor carduri pot face cumpărături în rate fără dobândă. Ele pot fi folosite în mai multe magazine fizice sau online și chiar în străinătate. Poate fi folosit la achiziționarea de electrocasnice, alimente sau chiar vacanțe. Cardul de credit poate fi folosite la închiriat mașini sau la cumpărarea biletelor de avion.

Acest serviciu financiar vine la pachet și cu funcția de cashback, prin care banii pot fi returnați rapid în cazul unei anulări.

Ce trebuie să știe românii înainte de a achiziționa un card de cumpărături

Persoanele care sunt interesate de un astfel de serviciu trebuie să se gândească unde vor folosi cardul de cumpărături. Unele bănci oferă acest serviciu doar național, la anumiți parteneri, în timp ce altele oferă servicii internaționale, potrivit infofinanciar.ro. Plățile efectuate în străinătate beneficiază de același plan de rate, însă se va adăuga o taxă pentru conversie valutară. Aceasta va fi introdusă în suma pe care utilizatorul o plătește lunar.

Un alt lucru pe care trebuie să îl știe românii despre acest serviciu financiar este că un card de credit ajută și în cazul în care avem un scor de credit scăzut. Acest tip de produs reprezintă un ajutor financiar și nu o datorie. Totuși, specialiștii economici recomandă utilizatorilor să îl folosească responsabil.

Băncile oferă posibilitatea clientului de a face cumpărături în rate, cu dobândă de 0%. Utilizatorii cardului trebuie să știe că beneficiază de acest serviciu atâta timp cât respectă termenele scadente și plătesc suma folosită până la data prevăzută în acord. Înțelegerea între utilizator și bancă se face simplu și rapid, prin SMS. Dacă clientul depășește termenul stabilit, banca va introduce dobânda prevăzută în contract sau penalități suplimentare.

Cardurile de cumpărături sau credit vin la pachet și cu unele taxe. Utilizatorul trebuie să plătească costurile de administrare ale cardului, în cazul în care utilizează cardul de credit în modul cel mai avantajos, plătind direct cu cardul la dispozitivul de plată. Costurile variază în funcție de bancă sau de tipul de card pentru care optezi, însă ele se situează în jurul valorii de 50 de lei pe an, conform Wall-Street.

Ne puteți urmări și pe Google News