Ce sunt armele termobarice? Au distrus jumătate din Ucraina și provoacă „suferință inutilă”

Sursa: Valdemar Fishmen | Dreamstime.com

Ministerul britanic al Apărării a anunțat în seara zilei de 9 martie că guvernul rus „a confirmat folosirea lansatorului de rachete TOS-1A” în timpul războiului din Ucraina, sistem care „folosește rachete termobarice”. Acestea provoacă foarte multă suferință și vin la pachet cu o serie de consecințe grave, potrivit Il Corriere della Sera.

Armele lui Vladimir Putin pot distruge omenirea, iar daunele sunt uriașe. Chiulasa este alcătuită din gaz inflamabil și particule de metal; atunci când explodează, prima substanță folosește oxigenul prezent în aer pentru a crea un fel de „nor” sau bule la temperaturi foarte ridicate. Imediat după, are loc o nouă explozie.

Consecințele sunt – pe lângă temperaturile foarte ridicate – declanșarea unei unde de șoc mai lungă decât cea a armelor convenționale.

Impactul este devastator: lovitura nu poate fi reținută de un perete, iar amestecul poate ajunge în orice mediu.

Este folosită pentru a lovi ținte baricadate într-o clădire, dar și ascunse în interiorul buncărelor, sau peșterilor. Corpurile sunt anihilate.

Efectele lor au fost observate în timpul operațiunilor conduse de ruși în Siria, Afganistan și Cecenia. Armele termobarice nu sunt ilegale, însă utilizarea lor este supusă unor reguli foarte stricte. În acest caz, ele nu pot fi folosite împotriva țintelor militare, deoarece: - pun în pericol populația civilă;

Sursa: EPA/SERGEY DOLZHENKO

- provoacă „daune sau distrugeri excesive în comparație cu avantajul militar rezultat”;

- provoacă „suferință inutilă”.

Armele lui Putin sunt ilegale

Aşadar este ilegal să se folosească acest tip de armament împotriva populației civile. În ultimele zile, mai multe surse au confirmat folosirea de către armata rusă a bombelor cu dispersie. În acest caz, bomba eliberează o ploaie de submuniții deasupra țintei, care de obicei trebuie să explodeze la impact. În unele cazuri exploziile sunt încetinite de mici paraşute, în altele pot deveni adevărate mine. Dispersia lor le face și periculoase pentru civili, deoarece nu pot exploda și rămân în zone mari pentru o perioadă lungă de timp.

Teoretic, există un acord internațional care interzice aceste arme: numai că mai multe țări – printre care Rusia, SUA, China, India, Iran, Pakistan, Arabia Saudită și Israel – nu l-au semnat încă, conform Rador.