Ce sume va aloca România pentru refugiații ucraineni care au fugit din calea războiului. Decizie luată de Guvern

Ce sume va aloca România pentru refugiații ucraineni care au fugit din calea războiului. Decizie luată de Guvern sursa: Facebook Ministerul Afacerilor Interne

În ședința de astăzi, a Guvernului, se va aproba valoarea maximă a costurilor ce vor avea ca destinație plata cazării oamenilor care au fugit din Ucraina și au ajuns în România. Proiectul de hotărâre va fi aprobat în baza unei hotărâri a CNSU

Guvernul va aproba în şedinţa ce va avea loc, sâmbătă, printr-o hotărâre, valoarea maximă a costurilor aferente cazării pentru cetăţenii ucraineni care intră în România în urma conflictului armat din ţara lor.

Executivul urmează să aprobe costurile pentru cazarea ucrainenilor care au fugit din calea războiului cu Rusia

Executivul condus de premierul Nicolae Ciucă va decide cu privire la proiectul de hotărâre pentru aprobarea valorii maxime a costurilor aferente cazării în alte locaţii stabilite de comitetele judeţene/ al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă pentru cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi care nu solicită o formă de protecţie potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, precum şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul de hotărâre va fi aprobat în baza unei hotărâri a CNSU adoptate vineri. Prin hotărârea CNSU se propune ca pentru finanţarea cheltuielilor prevăzute în OUG nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, să fie alocate Ministerului Afacerilor Interne, pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Ne puteți urmări și pe Google News

La stabilirea sumelor alocate se propune a fi avute în vedere, pentru o perioadă de 30 de zile, cheltuielile necesare pentru:

* un număr mediu de 70.000 de persoane cazate zilnic, dintre care 50.000 în spaţii puse la dispoziţie gratuit, şi 20.000 în spaţii puse la dispoziţie contra-cost;

* funcţionarea a 22 de tabere temporare de cazare şi asistenţă umanitară.

„Până la ora 8,00, în această dimineaţă, pe teritoriul României au intrat 118.461 de refugiaţi ucraineni. Dintre aceştia, 70.026 au părăsit teritoriul României. Au rămas în ţară 46.435, ceea ce reprezintă aproximativ 39% din numărul total al cetăţenilor ucraineni care au intrat pe teritoriul României. De asemenea, cred că este important de precizat că 1.070 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil, iar dintre aceştia 476 au rămas în centrele de azil din ţara noastră”, spunea premierul Nicolae Ciucă în timpul ședinței de Guvern, de miercuri.