Cum se pregătește România pentru război. Vasile Dîncu anunță un surplus de 2.000 de militari NATO: Oamenii nu trebuie să se alarmeze

Cum se pregătește România pentru război. Vasile Dîncu anunță un surplus de 2.000 de militari NATO: Oamenii nu trebuie să se alarmeze Sursă: EVZ

Războiul din Ucraina a condus la majorarea numărului de militari NATO în Europa de Est, în efortul de a consolida și mai mult granițele alianței. Susținuți de armament aerian și naval, mii de soldați au fost trimiși în țările estice ale continentului, în România fiind desfășurate, cel mai recent, trupe militare din Franța. Șeful Ministerului Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a anunțat, joi, 3 martie, că prezența militară în țara noastră va fi extinsă.

Mii de soldați ai NATO au fost trimiși, recent, în țările din flancul de est al alianței. Zilele trecute, în România au ajuns o parte dintre militarii francezi, iar în viitorul apropiat urmează să fie desfășurați pe teritoriul țării și soldați belgieni.

Ce face România sub amenințarea războiului

Întrebat care este situația militarilor NATO, unde sunt cazați și cum acționează, ministrul Apărării Naționale a transmis că, în prezent, aceștia sunt plasați la baza Mihail Kogălniceanu. Nu vor rămâne toți în această regiune, însă, pentru că soldații trebuie să urmeze anumite aplicații astfel încât se vor afla în deplasare.

„S-ar putea ca oamenii să vadă blindate sau mașini cu însemnele NATO sau ale României. Oamenii nu trebuie să se sperie, să se alarmeze pentru că aceste lucruri se întâmplă în mod normal într-o astfel de stare. Sigur, a fost activată forța de răspuns NATO. Este pentru prima dată de când s-a înființat NATO, dar asta înseamnă un potențial de maximum 40.000 de soldați, conform legii de acum”, a spus ministrul Apărării Naționale, într-o intervenție televizată la DIGI24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vasile Dîncu anunță venirea altor 2.000 de soldați NATO

În legătură cu dimensiunea grupurilor de luptă, Vasile Dîncu a precizat că, momentan, „nu este cazul” ca România să prezinte o forță militară NATO foarte mare. Potrivit șefului portofoliului Apărării, alianța a decis să desfășoare, din țările baltice până spre mare, opt grupuri de luptă. România se pregătește, însă, să primească și alți circa 2.000 de soldați NATO în țară.

„Noi am primit o parte din grupul francez, în jur de 200 de oameni au venit pentru început. În aceasta noapte sau mâine, probabil vine batalionul din Belgia. Astăzi, premierul m-a anunțat ca va veni și un batalion din Polonia. E un plus de 2.000 de militari.

Sigur că au venit și avioane. Multa lume ne-a întrebat ce se întâmplă cu spațiul nostru aerian dacă nu putem ridica MIG-uri 21 în aer? Pentru că așa este legislația, atunci când este un accident nu se pot ridica aparatele pentru o perioadă.

Statele NATO își dau mâna în fața lui Putin

A fost o suplimentare, la Mihail Kogălniceanu au venit alte 4 nave aeriene din Italia, ei au 8 aparate de zbor aici de ultimă generație. Au venit nemții, avem 6 Eurofighter din Germania. (...) Avem avioane americane și alte avioane care vin într-o-o circularitate stabilită de dinainte. Spațiul aerian nu se apără numai de pe teritoriul României. (...)

Vor mai veni, o să am o discuție în Portugalia, în Olanda. (Militari - n.r.) olandezi deja avem, dar vor mai veni. Se vor înscrie și alte țări, cred că vom avea un plus și de soldați germani. (...) Venirea polonezilor e certă”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.