Cât de periculos e Johnson & Johnson. Expert: Riscul de a muri de COVID-19 e mai mare

Cât de periculos e Johnson & Johnson. Expert: Riscul de a muri de COVID-19 e mai mare

Un expert din SUA a vorbit despre situația pandemică a ţării şi despre cheagurile de sânge descoperite la 6 beneficiari de vaccin Johnson & Johnson.

Într-un interviu acordat pentru Contagionlive, Carlos del Rio, decan la Școala de medicină a Universității Emory, a discutat despre beneficiile distribuirii a mai multor vaccinuri pe teritoriul SUA, cum ar fi Pfizer- BioNTech şi Moderna, dar şi despre „pauza” cu vaccinul Johnson & Johnson.

„Cred că avem suficiente vaccinuri pentru a vaccina pe toată lumea fie cu Moderna, fie cu Pfizer”, a spus del Rio. „Dacă decizia aici în SUA este să nu folosim Johnson & Johnson sau AstraZeneca, cred că ne vom descurca. Sunt mai îngrijorat de restul lumii”.

Este vorba despre o serie de reacţii adverse raportate în rândul a 6 femei cărora li s-a administrat vaccinul Johnson & Johnson COVID-19 în SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cum a remarcat Del Rio, produsul Johnson & Johnson ar putea fi în prezent oferit, în special în țările cu nevoie, în care beneficiul vaccinului față de pandemie depășește cu mult aşteptările.

Expertul s-ar vaccina cu Johnson & Johnson

„Am 62 de ani”, a spus del Rio. „Dacă aș fi programat să primesc un vaccin COVID-19 astăzi și să fie Johnson & Johnson, l-aș primi totuși. Am un risc mult mai mare de a muri din cauza COVID-19 la vârsta mea faţă de nişte complicații din cauza vaccinului”.

Înainte de decizia pe care o va lua Comitetul cu privire la disponibilitatea vaccinului în SUA, del Rio a analizat modul în care alte agenţii au răspuns la probleme similare legate de cheaguri de sange raportate de la vaccinul AstraZeneca.

„Nu aș fi surprins dacă autoritățile de reglementare de aici din SUA vor face ceva similar cu ceea ce au făcut în Europa: spun că acest vaccin nu ar trebui utilizat la persoanele cu vârsta sub 50 sau 60 de ani, apoi păstrați acest vaccin împotriva adenovirusului pentru populațiile mai în vârstă, unde riscul este mai mic ”, a spus el.

Adenovirusurile sunt implicate în mai multe patologii care afectează tractul respirator, ocular, urinar și gastrointestinal:

  • Viroză
  • Faringită
  • Bronșită
  • Diaree
  • Conjunctivită
  • Febră
  • Cistită (infecție urinară)
  • Gastroeneterită
  • Boli neurologice