Ce spune Rompetrol despre VÂNZAREA acţiunilor către CHINEZI. Când s-ar putea finaliza negocierile

Ce spune Rompetrol despre VÂNZAREA acţiunilor către CHINEZI. Când s-ar putea finaliza negocierile

Negocierile dintre kazahii care controlează grupul Rompetrol şi China Energy Company (CEFC) va aduce una dintre cele mai importante tranzacţii din energia românească. Practic ar însemna intrarea chinezilor în topul companiilor de pe piaţa locală de energie, accesul la cea mai mare rafinărie locală, singura cu ieşire la Marea Neagră şi deţinerea celei de-a doua mari reţele de distribuţie a carburanţilor din România.

Mişcarea kazahilor este foarte interesantă, în condiţiile în care apetitul investiţional al firmelor chinezeşti este foarte mare, având un buget de achiziţii şi fuziuni pentru Europa de circa 300 miliarde de dolari. 

Informaţiile despre o posibilă preluare de către CEFC a pachetului majoritar al KMG International, fostul Rompetrol Group, au apărut la finele anului trecut. Evenimentul zilei a stat de vorbă cu Azamat Zhangulov, Senior Vice President al KMG International, fostul Rompetrol Group, care ne-a dat detalii despre când au început negocierile şi când s-ar putea finaliza, dar şi despre ancheta DIICOT despre Rompetrol. 

 “Suntem dornici să încheiem rapid negocierile. Ideea este de a găsi soluţia pentru a putea fi mai mari şi mai puternici. KMG este puternic în producţia de petrol şi are fundamentele de business, CEFC este puternic din punct de vedere financiar. Noi vizăm un joint venture pentru a ne extinde, pentru a creste nivelul investiţiilor. Ideea este să realizăm un parteneriat de success”, a declarat Azamat Zhangulov. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, discuţiile cu chinezii au început în urmă cu aproximativ cinci luni. 

“Este dificil de estimat când se vor finaliza negocierile. Nu discutăm numai despre România, ci despre operaţiunile KMG International la nivel de grup. KMG exportă mai mult de 10 milioane ţiţei. Producătorii din Kazakhstan exportă în regiunea Mării Negre 60 milioane tone de ţiţei. Lucrăm luând în considerare acest flux, iar în jurul lui putem să dezvoltăm afacerea  -  infrastructura, lanţul de benzinării. Aceasta este întreaga idee, să construim business în jurul acestui flow”, a precizat oficialul KMG. 

Reuters scria, anul trecut, că China Energy Company (CEFC) a convenit preluarea unei participaţii de 51% la KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group. Valoarea totală a acordurilor semnate luni la Beijing este de 4 miliarde de dolari și implică tranzacții în industria petrolului şi gazelor, telecomunicaţii şi energie nucleară.

La nivel european, KMG International deţine peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanţi în România, Republica Moldova, Bulgaria, Franţa, Spania, Georgia. Grupul operează două rafinării - Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti.

Ce spune despre ancheta DIICOT

Șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, recent, că dosarul Rompetrol disjuns din cel în care a fost judecat Dinu Patriciu are 3.100 de volume, el estimând că luna viitoare se vor vedea "progrese" cu privire la această speță.  Întrebat dacă investigaţia vizează cumva şi acţionariatul kazah, reprezentantul KMG a declarat că “este o întrebare care trebuie adresată DIICOT. Până acum nu avem informaţii de la această instituţie care este scopul exact al investigaţiei. În mod normal ar trebui să ştim, dar nu ştim, ne aşteptăm să vedem ce se va face din punct de vedere legal şi vom vedea care sunt consecinţele”, a mai spus Azamat Zhangulov.