Ce spune Ludovic Orban despre carantinarea României. Principala cauză a infectărilor

Ce spune Ludovic Orban despre carantinarea României. Principala cauză a infectărilor

Prim ministrul Ludovic Orban consideră că luarea unor măsuri restrictive la nivel național sau carantinarea, chiar și a unor cartiere din orașele mari, din cauza creșterii cazurilor de îmbolnăviri de COVID-19, nu pot fi luate în calcul, având în vedere că evaluarea și identificarea cazurilor de infectare se efectuează pe unități administrativ teritoriale.

Ludovic Orban a mai explicat că nu există obligația de a te testa în județul în care locuiești. „Cei din Giurgiu, de exemplu, foarte mulți lucrează în București. Ei se pot testa în București și sunt convins că avem mulți giurgiuveni care s-au testat. Această teorie pe care am văzut-o vehiculată e o teorie care nu are fundament. Problema noastră să îi testăm pe toți cei care trebuie testați, conform reglementărilor, într-un interval de timp, să zic de maxim 24 de ore sau maxim 48 de ore”, a declarat premierul.

Iar despre carantinare nu se poate discuta, deocamdată. ”Este prematur să facem o astfel de evaluare cel puțin în privința depășirii indicele de 3 la mie, care presupune cele mai serioase măsuri care există astăzi pentru că efectele nu se simt în trei zile, în cinci zile, se simt în 10, 12, 14, 16 zile. Uitați-vă, de exemplu, în Israel, în timp cât lock-down-ul a generat reducerea numărului de infectări, a durat trei săptămâni și ceva”.

Premierul Ludovic Orban preferă să nu discute nici despre măsuri mai restrictive în caz de creștere a numărului de îmbolnăviri. Preferă ca populația să știe că  „suntem în evaluare, încercăm să facem analize din anchetele epidemiologice să identificăm care sunt principalele cauze ale răspândirii virusului și în funcție de identificarea acestor cauze să aplicăm măsuri”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De exemplu, am identificat că pe luna septembrie și prima parte a lunii octombrie principala cauză a infectărilor a fost la evenimente: la nunți, botezuri, petreceri private, mese festive și am interzis, cu data de 15 octombrie, prin hotărârea de Guvern privind starea de alertă, astfel de evenimente pentru a reduce riscul de răspândire a virusului. Pe măsură ce avem analizele din partea DSP-urilor, INSP-ului, care să ne spună urmare a anchetelor epidemiologice care sunt să spun activitățile în care există cel mai mare risc de infectare, luăm măsurile care se impun” a încheiat Ludovic Orban. .