Ce spune Adrian Țuțuianu despre protocol DNA-SRI. “Vom discuta la Comisia SRI cum abordăm aceste lucruri”
- Dodo Romniceanu
- 23 februarie 2017, 14:34
Președintele Comisiei parlamentare de control a SRI, senatorul PSD Adrian Țuțuianu, precizează că în următoarea ședință a comisiei va discuta despre "cum" va fi abordat subiectul apărut în spațiul public legat de existența unui protocol DNA-SRI.
“Vom discuta, săptămâna viitoare am ședință la comisia parlamentară, cu mai multe subiecte, și vom discuta cum abordăm și aceste lucruri'', a spus Țuțuianu, joi, într-o conferință de presă, la Târgoviște, potrivit agerpres.ro.
Întrebat de jurnaliști ce vor discuta concret membrii comisiei despre acest protocol, Țuțuianu a ținut să precizeze: ''Vom discuta cum abordăm aceste lucruri, am fost atent la formulare, am văzut că se poate interpreta greșit''.
El a adăugat că nu poate oferi prea multe detalii, fiind vorba de documente clasificate.
''Vorbim despre documente care sunt clasificate, ca urmare relații despre acest subiect nu vă pot da. În al doilea rând, protocoalele nu implică doar SRI, până la urmă SRI este un prestator de servicii. Sigur că se pune problema în ce limite a prestat serviciul respectiv și dacă deciziile CSAT-ului au adăugat la lege, dând atribuții care nu sunt ale Serviciului Român de Informații. Și al treilea lucru pe care vrea să vi-l spun este că problema protocoalelor interesează în egală măsură mai multe instituții, interesează pe cei care au încheiat asemenea protocoale, ANAF, de exemplu, Curtea de Conturi, dacă există vreun asemenea protocol, Ministerul de Interne, interesează CSM-ul'', a mai spus senatorul PSD Adrian Țuțuianu.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar trebui să fie cel mai interesat de analiza acestor protocoale, a adăugat Țuțuianu.
''CSM-ul ar trebui să fie cel mai interesat de analiza acestor protocoale, din perspectiva atribuției legale de apărător al justiției. Sigur că interesează CSAT, pentru că, din ce a rezultat din ce e în spațiul public, aceste protocoale între SRI și Justiție au la bază o hotărâre a CSAT, despre care s-a spus în spațiul public că a adăugat, clar că a adăugat la legislația existentă și poate aduce în atenție modul în care sunt respectate drepturile și libertățile fundamentale. Este anormal într-un stat de drept ca cineva să fie trimis în judecată sau o cauză să fie soluționată pe baza unui act normativ care nu este adus la cunoștință publică, vorbesc de hotărârea CSAT-ului. Cunoașterea legii este și o obligație, dar în același timp și un drept pentru orice persoană din această țară'', a afirmat Adrian Țuțuianu.