Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce spun specialiștii români despre tulpina britanică. Există riscul de a crea un nou val
Ce spun specialiștii români despre tulpina britanică. Există riscul de a crea un nou val

Ce spun specialiștii români despre tulpina britanică. Există riscul de a crea un nou val

Tulpina britanică îi îngrijorează pe specialiștii români, care se tem de izbucnirea unui al treilea val al pandemiei de coronavirus,

Specialiștii români sunt din ce în ce mai îngrijorați după ce tulpina britanică a pătruns pe teritoriul țării noastre. Există riscul extinderii cazurilor de îmbolnăvire, iar asta ar duce la un al treilea val al pandemiei. Despre care se vorbește intens și în celelalte țări europene. În Germania tocmai s-a anunțat că țara a intrat în această fază.

Virgil Musta, şef al Secţie Boli Infecţioase la Spitalul Victor Babeș din Timişoara, a vorbit din nou despre regulile de bază ce trebuie respectate pentru protecție.

„Este mai dificil de a pune diagnosticul în cazul variantei britanice”

„România se confruntă în ultimele săptămâni cu un număr foarte mare de cazuri cu forme severe de boală. Era de așteptat. Există riscul de a crea un nou val care să pună o mare presiune pe sistemul de sănătate. Este mai dificil de a pune diagnosticul în cazul variantei britanice: metodele sunt mai scumpe, mai dificile, dar prevenția este aceeași. Suntem iar în situația de a respecta în mod strict cele 3 reguli de bază: masca, igiena mâinilor și distanțarea.” A afirmat Virgil Musta la Antena 3.

Pe de altă parte, medicul a avertizat că ar trebui să se desfășoare în ritm accelerat campania de vaccinare. „Și, bineînțeles, să ne vaccinăm cât mai repede. Pentru că vaccinurile folosite la noi în țară sunt eficiente împotriva acestei noi tulpini B.1.1.7.

Rata de vaccinare e dificil să o influențăm, cu resursele pe care le avem, din cauză că nu primim suficient vaccin pe cât ne-am dori. Și atunci, ce depinde de fiecare dintre noi este să prevenim.”

Specialiștii români, speriați de tulpina britanică

Virgil Musta a avertizat că, din 10 persoane care iau contact cu una bolnavă, 7-8 se îmbolnăvesc.

„Cred că suntem din nou într-un moment în care fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil de propria sănătate. Și de a celor din jur, și să încerce să nu se îmbolnăvească. Pentru că sistemul de sănătate este sub o presiune foarte mare.

Rata de transmitere este mult mai mare în cazul variantei britanice. Dacă virusul cu care ne-am obișnuit are o rată de contagiozitate de 30-40 la sută, noua tulpină are o rată dublă, 70-80 la sută. Asta înseamnă că din 10 persoane care iau contact un o persoană bolnavă, 7-8 fac boala. Spre deosebire de varianta anterioară, la care 3-4 persoane făceau boala.