Ce soluţii vă rămân după ce francul elveţian v-a mărit rata

Ce soluţii vă rămân după ce francul elveţian v-a mărit rata

În ultimii ani, moneda elveţienilor a cunoscut a apreciere puternică faţă de leu, ceea ce a restrâns oarecum soluţiile de ieşire din supraîndatorare a românilor cu credite în monedă exotică.

Dacă acum câţiva ani, monedele exotice păreau o soluţie bună de creditare, cei care au apelat la un împrumut imobiliar/ ipotecar în franci elveţieni acum plătesc cu vârf şi îndesat. Riscul de supraîndatorare a devenit tot mai mare pentru populaţia debitoare.

Soluţiile sunt puţine, mai ales dacă debitorii, acum, sunt în imposibilitatea de a-şi plăti ratele. Prima ofertă pe care o pun pe masă bancherii este refinanţarea creditului, dacă vă mai încadraţi. Acum aveţi şanse să aveţi şi o rată mult mai mică, dar să şi scăpaţi de moneda elveţiană, care pare că nu se mai opreşte din apreciat în comparaţie cu leul.

Cereţi scăderea dobânzii!

Ne puteți urmări și pe Google News

"O altă soluţie ar putea fi reducerea ratei dobânzii, mai ales ca OUG 50/2010 oferă premisele unei astfel de reduceri. Un motiv în plus care susţine o eventuală reducere a dobânzii este faptul că o mare parte dintre clienţii în datoraţi în franci elveţieni plătesc în prezent o dobândă mai ridicată decât cea stabilită iniţial la semnarea contractului de credit", ne-a declarat Ramona Iluca, analist financiar Conso.ro.

În cazul acestor credite, mai multe bănci care aveau în portofoliu astfel de împrumuturi au crescut dobânda, prin decizie unilaterală, clientul fiind nevoit să suporte costuri mai mari.

Pentru cei care au avut un pic de inspiraţie, conversia valutară a împrumutului ar fi fost o bună soluţie. Transformarea creditului din franci elveţieni în lei ar fi fost ideală, când moneda naţională încă nu se depreciase atât de puternic faţă de euro, dolar sau franc.

Dacă această apreciere a francului elveţian continuă în acelaşi ritm, soluţia încă rămâne valabilă. În caz contrar, clienţii băncilor nu fac decât să-şi asigure o rată uriaşă pentru toată durata contractului, mai spun bancherii.

Cu 50% mai mult

Dacă în 2008 pentru un credit de 5.000 franci elveţieni (CHF), la care rata era de 100 CHF debitorul plătea 220 de lei, anul acesta suma a crescut cu 100 de lei.

Astfel că, pentru aceeaşi rată, în prezent, un client este obligat să plătească băncii peste 320 de lei. Pentru un credit imobiliar de 140.000 CHF luat pe 30 de ani, situaţia pare şi mai gravă. Aici rata ajungea să fie peste 1.000 de franci elveţieni (2.200 de lei) la începutul contractului, iar acum aceasta a crescut cu aproape 50%, până la 3.200 de lei