Cum încearcă USL să convingă CCR să valideze referendumul

Cum încearcă USL să convingă CCR să valideze referendumul

Conform rezultatelor referendumului, care arată o prezenţă de 46,7% la scrutinul de duminică, Traian Băsescu ar urma să se întoarcă la Cotroceni. USL însă, a pus la cale o serie de tertipuri prin care să obţină validarea referendumului la CCR.

Primul dintre ele: schimbarea cvorumului. Metoda a fost anunţată luni de preşedintele de onoare al USL , Ion Iliescu care a declarat că la ora actuală, "nu mai există 18 milioane de români cu drept de vot". Ulterior,  şi alţi lideri ai USL au început să vehiculeze această ipoteză. Aseară, la Antena 3, senatorul PSD, Dan Şova a prezentat un document furnizat pe 26 iulie de Institutul Naţional de Statistică, la cererea secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, conform căruia numărul persoanelor cu drept de vot, în urma recensământului de anul trecut, este de 16. 527. 971 şi în aceste condiţii, cvorumul necesar validării referendumului este de 8. 283.981. Având în vedere că la urne, conform datelor BEC au participat 8.455.336 cetăţeni, referendumul ar fi validat. Mai mult,  în cursul zilei de astăzi, vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian a explicat direct CCR ce să facă pentru validarea referendumului. Astfel, USL consideră că CC trebuie să-şi fundamenteze decizia privind referendumul pe un cvorum care armonizează datele INS cu datele MAI. "Curtea Constituţională trebuie să-şi dea decizia cu referire la cvorumul indicat de lege în condiţiile în care acest cvorum trebuie să armonizeze datele INS, datele pe care le deţine MAI privind persoanele care şi-au pierdut temporar dreptul de vot din cauza buletinelor care nu au fost reînnointe, care trebuie pus de acord cu deciziile instanţelor judecătoreşti privind pierderea capacităţii de vot pentru diferite categorii, fie care au pierdut dreptul de a vota în urma sentinţelor judecătoreşti, fie persoane care nu au capacitatea acestui exerciţiu de voinţă", a declarat Vosganian.

Cu alte cuvinte, USL vrea să ignore cifra oficială de peste 18.200.000 de alegători înscrişi pe listele electorale. Cu toate acestea, chiar Ministrul de Interne, Ioan Rus a afirmat în urmă cu câteva zile, în campania electorală pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, că numărul celor aşteptaţi la referendumul din 29 iulie este de exact 18.308.612. În plus, datele de la recensământ sunt parţiale. Conform calendarului referendumului de anul trecut de pe situl Institutului Naţional de Statistică, ne aflăm în stadiul "efectuarea corecţiilor iniţiale şi controlul logic preliminar". Conform calendarului, datele finale vor fi validate în 20 septembrie 2013.  USL va mai cere CCR să ţină cont de faptul că alegătorii PDL au boicotat votul. Ideea a fost enunţată de Ion Iliescu, dar şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.  "Reprezentanţii USL iau în calcul să depună o sesizare la Curtea Constituţională privind boicotului organizat de către PDL faţă de referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Basescu. Luăm în calcul şi o cerere pentru invalidarea rezultatului referendumului pentru că este pentru prima dată când un preşedinte al unui stat european care apără interesele României nu mai este reprezentat de popor. În acest moment, presedintele nu mai are legitimitate", a spus Valeriu Zgonea.  În mod paradoxal, anul trecut, reprezentanţii PSD le-au cerut cetăţenilor să nu-şi dezvăluire CNP-ul. Conform INS, furnizarea CNP-ului era obligatorie pentru toţi cetăţenii, altfel, românii riscând o amendă de 4.000 de lei.  Mai mult, senatorul PSD, Dan Şova a refuzat să completeze formularele de la Recensământul populaţiei şi locuinţelor 2011. Astfel, senatorul PSD, declara pentru "Adevărul": "Nu mă interesează să particip la o chestie care încalcă cel puţin trei legi". Ulterior, şi preşedintele PSD, Victor Ponta i-a îndemnat pe români să nu participe la recensământ şi să nu dea CNP-ul recenzorilor. <a title="View grafic on Scribd" href="http://www.scribd.com/doc/101639756/grafic?secret_password=1i4flmz5c1369e6x8lm6" style="margin: 12px auto 6px auto; font-family: Helvetica,Arial,Sans-serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; font-size: 14px; line-height: normal; font-size-adjust: none; font-stretch: normal; -x-system-font: none; display: block; text-decoration: underline;">grafic</a><iframe class="scribd_iframe_embed" src="http://www.scribd.com/embeds/101639756/content?start_page=1&view_mode=list&access_key=key-2fpg705h24k41e2oz11z&secret_password=1i4flmz5c1369e6x8lm6" data-auto-height="true" data-aspect-ratio="1.41466083150985" scrolling="no" id="doc_28576" width="100%" height="600" frameborder="0"></iframe>