Ce se va întâmpla acum, după ce Croația a aderat la zona euro și Schengen: Adio kuna, moneda trecutului!
- Maria Dima
- 3 ianuarie 2023, 10:46
Adio kuna, moneda trecutului. La zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, integrarea Croației este finalizată cu intrarea în zona euro: astfel, numărul ţărilor UE care au adoptat moneda unică a ajuns la 20 (ultimele au fost țările baltice între 2011 și 2015).
De acum încolo, se plătește în euro, așa cum a spus premierul croat Andrej Plankovic când a primit-o la Zagreb pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
''Este sezonul noilor începuturi'', a spus von der Leyen; odată cu noul an, Zagrebul a intrat și în zona Schengen, iar acum face parte din cel mai exclusivist club european, cel alcătuit din cele 15 țări care fac parte din UE, zona euro, zona Schengen și NATO.
''În special intrarea în zona Schengen a fost un obiectiv strategic crucial'', a spus Plenkovic. ''Înseamnă mult pentru o țară turistică precum Croația, unde se ajunge mai ales cu mașina, iar faptul de a fi și în zona euro, dă vizitatorilor un alt semnal pozitiv''.
Însă intrarea în Schengen, decisă de un Consiliu UE din decembrie, care a blocat în schimb România și Bulgaria, înseamnă și că granița de sud a Croației devine noua graniță a zonei de liberă circulație comunitară. Organizațiile umanitare așteaptă cu teamă o nouă înăsprire a strategiei de la Zagreb împotriva migranților care fac presiuni asupra granițelor fortăreței Europei pe ruta Balcanică.
Croația a intrat în Schengen
Croația a devenit la 1 ianuarie 2023 al 20-lea stat membru al zonei euro și al 27-lea membru al spațiului Schengen, fiind primul stat membru al Uniunii Europene care a aderat în aceeași zi la Uniunea Monetară Europeană și la zona de călătorie fără frontiere din Europa.
Țara, membră a Uniunii Europene din 2013, a adoptat un plan de introducere a monedei euro în 2017. Împreună cu Bulgaria, a intrat în așa-numita sală de așteptare a zonei euro - Mecanismul Monetar European (ERM II) în 2020 și a stat acolo cei doi ani necesari.
În iulie 2022, miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au dat undă verde finală pentru admiterea Croației în zona euro de la 1 ianuarie. Atunci a fost stabilit cursul de schimb la care kuna va fi înlocuită cu euro - 7,53450 kuna croate per euro. Zagrebului i-au rămas la dispoziție câteva luni pentru a pregăti aspectele practice ale schimbării monedei.
Pentru a adopta moneda euro, Croația a trebuit să îndeplinească criterii de stabilitate a prețurilor și a cursului de schimb, finanțe guvernamentale solide și rate ale dobânzilor moderate pe termen lung.
În ultimul an, Croația a reușit să depășească și ultimul obstacol în drumul său către integrarea europeană deplină - la începutul lunii decembrie, Zagreb a primit undă verde de la Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne pentru aderarea țării la spațiul Schengen – spațiu european fără controale la frontieră, în care 22 de țări UE plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. La aceeași ședință a Consiliului, însă, Austria s-a opus admiterii României și Bulgariei, care nu au primit sprijin din partea Țărilor de Jos, din cauza îngrijorărilor legate de crima organizată, migrația ilegală și securitatea. Luna trecută, Comisia Europeană a declarat că toate cele trei țări candidate la Schengen îndeplinesc deja criteriile necesare pentru aderare, iar Parlamentul European și-a oferit și sprijinul, a informat BTA.
Croația a desființat în total 73 de puncte de frontieră cu statele vecine Slovenia și Ungaria
Din prima zi a Anului Nou, Croația a desființat în total 73 de puncte de frontieră cu statele vecine Slovenia și Ungaria, care sunt și membre Schengen, și 12 puncte de frontieră la granița maritimă. Verificările la frontierele aeriene interne vor fi desființate de la 26 martie 2023 din cauza unor detalii tehnice. Zagrebul va începe, de asemenea, să elibereze vize Schengen și va putea folosi pe deplin Sistemul de Informații Schengen. (Rador)