Ce se întâmplă dacă Donald Trump se îmbolnăvește grav? Sau mai rău?

epa08707132 US President Donald J. Trump (L) and Democratic presidential candidate Joe Biden (R) participate in the first 2020 presidential election debate at Samson Pavilion in Cleveland, Ohio, USA, 29 September 2020. The first presidential debate is co-hosted by Case Western Reserve University and the Cleveland Clinic. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Când premierul britanic Boris Johnson a fost infectat cu SARS-CoV-2, a trebuit să predea temporar puterea ministrului său de Externe. Care va fi scenariul american în cazul liderului de la Casa Albă, confirmat pozitiv pentru Covid-19?

Așa cum se știe, președintele Statelor Unite și soția sa, Melania, sunt infectați cu noul coronavirus.

Evident, sunt șanse ca Donald Trump să se recupereze în câteva săptămâni. Ar putea fi  unul dintre acele cazuri norocoase asimptomatice.

Dar există și posibilitatea ca Trump să fie lovit puternic de boală, în pragul alegerilor prezidențiale.

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson a trebuit să predea temporar puterea ministrului său de Externe, Dominic Raab, în ​​aprilie, după ce s-a dovedit că propria sa infecție cu coronavirus îi putea pune viața în pericol.

Boris Johnson a dezvăluit de atunci că medicii săi erau pregătiți pentru sumbra sarcină de a-i anunța și decesul, în caz că pierdea lupta cu coronavirusul în secția de terapie intensivă.

„Nu eram într-o formă deosebită și eram conștient de existent unor planuri de urgență”, a declarat Johnson, în mai, pentru presa britanică.

„Era greu de crezut că în câteva zile starea mea de sănătate se deteriorase până în acel punct. Îmi amintesc că am fost frustrat. Nu puteam înțelege de ce lucrurile nu merg mai bine ”, a mai spus Johnson.

„Dar momentul rău a venit când a existat posibilitatea de 50-50 ca medicii să mă treacă pe ventilație artificială. Atunci a devenit puțin ... începuseră să se gândească la modul de gestionare a situației, cum o vor prezenta”.

Situația era scenariul ca premierul britanic să pierdă lupta cu SARS-CoV-2.

Grupă de vârstă cu risc

Este puțin probabil ca președintele Donald Trump să se confrunte cu o situație atât de severă.

Dar, la vârsta de 74 de ani, el se află în grupa de vârstă cu cel mai mare risc în caz de infectare.

Ce se întâmplă dacă președintele este incapacitat și nu-și  poate îndeplini atribuțiile? Mai rău, ce se întâmplă dacă el moare?

Sistemul politic britanic este diferit. La acea vreme, deputatul conservator Michael Gove a declarat că Boris Johnson i-a cedat puterea lui Dominic Raab: „Cabinetul este organul suprem de decizie”.

Statele Unite nu au un sistem de guvernare similar celui de la Westminster. Congresul este complet separat de puterea executivă, condusă de Trump.

Deci, în cazul în care America se confruntă cu o criză cu care s-a confruntat Marea Britanie, procedura pentru completarea vidului de putere nu este aceeași.

Preia Mike Pence

Partea relevantă a procedurii este stipulată de cel de-al 25-lea amendament al Constituției americane.

„În cazul înlăturării președintelui din funcție sau al decesului său, demisiei sau incapacității de a exercita puterile și atribuțiile funcției menționate, acestea vor fi asigurate de vicepreședinte”, se precizează în respectivul amendament.

În cazul în care Donald Trump va deveni incapabil să-și exercite funcțiile, vicepreședintele Mike Pence va prelua.

Maniera cea mai probabilă în care acest lucru ar avea loc este  ca însuși Trump să se declare „incapabil de a îndeplini puterile și îndatoririle” funcției sale, într-o scrisoare adresată atât președintelui interimar al Senatului Statelor Unite, cât și președintelui Camerei Reprezentanților.

Pence va deveni președinte în exercițiu, iar Trump va fi capabil să preia puterea în orice moment, scriind tot scrisori acelorași doi oficiali publici, declarându-se apt să-și reia atribuțiile.

Trei situații precedente

Acest scenariu s-a desfășurat de trei ori în istoria SUA.

În 1985, Ronald Reagan a fost operat pentru a i se  îndepărta o mică excrescență la colon. Vicepreședintele său, George HW Bush, a preluat funcția pentru scurt timp.

În 2002, George W. Bush avea nevoie de o colonoscopie și i-a predate puterea, scurtă vreme, vicepreședintelui Dick Cheney, în timp ce era sub anestezie. Nu a durat mai mult de două ore.

În 2007,  Bush a avut o altă colonoscopie. Din nou, Cheney a acționat ca președinte pentru câteva ore.

O dispoziție separată, care este puțin probabil să fie utilizată vreodată, permite majorității „funcționarilor principali ai departamentelor executive”, sau cu alte cuvinte, cabinetului președintelui, să declare că președintele este nepotrivit să-și exercite funcția și să-l scoată din funcție.

„Karen și cu mine ne trimitem dragostea și rugăciunile către dragii noștri prieteni, președintele Donald Trump și prima doamnă Melania Trump”, se arată într-un mesaj al lui Mike Pence,  după testul pozitiv al lui Donald Trump.

„Ne alăturăm milioanelor de oameni din toată America, rugându-ne pentru recuperarea lor completă și rapidă. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe președintele Trump și pe minunata noastră doamnă Melania”.

Ultima soluție

Dar ce se va întâmpla în cazul unui scenariu potrivit căruia atât Trump cât și Pence vor fi în același timp în incapacitate de a-și îndeplini atribuțiile?

În acest caz, președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, o democrată, este următorul în linia succesiunii la putere. Așa că Pelosi va deveni președinte interimar.

Însă Donald Trump pare încrezător că niciuna dintre aceste ipoteze nu se vor realiza.

„Vom trece prin asta împreună”, a spus el astăzi după ce a primit diagnosticul infectării cu SARS-CoV-2.

Președintele a spus că el și doamna Trump își vor începe procesul de carantină și recuperare „imediat”.

Melania Trump informat, de asemenea, că ea și soțul ei „se simt bine”.

„Așa cum au făcut prea mulți americani anul acesta, eu și POTUS suntem în carantină acasă după ce am fost testate pozitiv pentru Covid-19”, a spus Prima Doamnă.

„Ne simțim bine și ne-am amânat toate angajamentele viitoare. Vă rugăm să vă asigurați că rămâneți în siguranță și vom trece cu toții împreună peste asta”.