Evenimentul Zilei > Social > Haiducia de la încălzire. Primăriile iau bani de la săraci și plătesc bogaților căldura
Haiducia de la încălzire. Primăriile iau bani de la săraci și plătesc bogaților căldura

Haiducia de la încălzire. Primăriile iau bani de la săraci și plătesc bogaților căldura

Premierul Ludovic Orban a vorbit, miercuri seară, la B1, despre formele de subvenționare pentru căldură și a acuzat că CET-urile cumpără mașini noi și alte foloase cu banii proveniți de la stat.
Invitat în emisiunea Dosar de politician, moderată de Silviu Mănăstire, premierul Ludovic Orban a explicat că există patru forme de subvenționare pentru energia termică.
„Ludovic Orban: Ştiţi câte forme de subvenţionare pentru energia termică există astăzi în România?
Realizator: Câte, de curiozitate?
Ludovic Orban: 4.
Realizator: 4? Adică?
Ludovic Orban: Ajutorul de încălzire, să-i spunem aşa.
Realizator: Care se dă tuturor.
Ludovic Orban: Nu, nu, nu ăsta e singurul ajutor care se dă corect, pentu că se dă în funcţie, către categoriile vulnerabile în funcţie de venitul per cap de familie după anumite baremuri.
Realizator: Aşa e corect să fie.
Ludovic Orban: Dacă venitul e mai mic, se compensează factura într-o sumă mai mare. Astă e singurul mod în care este în realitate folosit pe scară largă. Asta e prima şi care e singura care ar trebui să existe. A doua formă este subvenţia pentru dieferenţă de preţ, aşa se numeşte, gigacaloria costă, să spun, 3000 de lei, populaţia o plăteşte cu 1.800, diferenţa dintre 3000 de lei şi 1.800, 1200 pentru fiecare gigacalorie consumată, se plăteşte de la bugetul local. E făcută de aproape toate consiliile locale.
Realizator: Păi bugetul local înseamnă tot taxe şi impozite.
Ludovic Orban: Taxe şi impozite plătite de cetăţeni, care taxe şi impozite sunt plătite de toţi cetăţenii, nu numai de cetăţenii, ascultaţi-mă, nu numai de cetăţenii care sunt în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. A treia formă de subvenţionare este un program care e lansat în 2006, care de fapt sunt banii transmişi de la bugetul Ministerului Lucărilor Publice Dezvoltării şi Administraţiei către autorităţile locale pentru achiziţionarea de combustibil în iarnă.Programul 2006-2020, adică se termină în 2020 și mai există o formă – și aici trebuie să recunosc că oamenii au avut foarte multă inventivitate – este taxa pe cogenerare.
Realizator: Ce este asta?
Ludovic Orban: Taxa pe cogenerare o plătiţi și dumneavoastră, o plătește fiecare cetățean român, o plătește fiecare companie…
Realizator: Eu nu plătesc așa ceva, nu-mi aduc aminte.
Ludovic Orban: Ba da, ba da.
Realizator: O plătesc fără să vreau, să înțeleg.
Ludovic Orban: Fără să vreţi, normal. Asta e o taxă al cărui cuantum este stabilit de ANRE, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. Banii, cuantumul…
Realizator: Din factura de la electricitate.
Ludovic Orban: … aşa, se duce la Transelectrica și Transelectrica duce banii către cei care furnizează energie termică în sistem de cogenerare. Ideea inițială a acestei taxe era aceea de a furniza resurse financiare pentru a investi în modernizarea centralelor pe cogenerare, centrale moderne pe cogenerare, grupurile moderne au randamente mari, de 86-88…
Realizator: Păi și ce s-a modernizat în România de fapt?
Ludovic Orban: Banii ăştia pur şi simplu s-au dus către CET-uri. Sunt CET-uri care își cumpără mașini multe, sunt CET-uri care au echipe de fotbal, sunt CET-uri care au tot felul de cheltuieli care mai de care…”, a explicat premierul Ludovic Orban.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.